Podnikání s realitami má upravit zákon, počítá i se vzděláním a pojištěním makléřů

Trh s realitami v budoucnu upraví zákon, který na žádost poslanců připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Nově by například měly být oddělené účty s penězi klientů od účtů realitních společností, makléři by měli mít odborné vzdělání nebo vysokou školu a být pojištěni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům Oherů

Dům Oherů | Foto: Radka Kvasničková

„Je to profese úplně pro všechny bez rozdílu pohlaví a vzdělání. Přístup je naprosto volný, živnost volná, kvalifikační předpoklady žádné, pouze čistý trestní rejstřík,“ říká prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

To by se podle připravovaného zákona o podnikání na realitním trhu mělo změnit. Makléři by měli mít vysokou školu, středoškoláci alespoň kvalifikační kurz. Podobná praxe už je na Slovensku, v Česku zatím není vzdělání a odbornost pro praxi realitního makléře podmínkou.

Makléř by měl mít dva účty

Nově by také měly být oddělené účty s penězi klientů od účtů realitních společností. „Každý, kdo by podnikal v realitní oblasti, by musel mít jeden účet svůj provozní a druhý účet, na který by přicházely peníze klientů. Tento účet s penězi klientů by nebyl postižitelný exekucí a v rámci konkurzního řízení,“ vysvětluje Niklasová z ministerstva pro místní rozvoj.

Realitní makléře zřejmě čeká i povinné profesní pojištění odpovědnosti za škodu. Pojistku zatím uzavírají jen členové Asociace realitních kanceláří. Co všechno pojistka zahrnuje, popsal prezident asociace Jaroslav Novotný:

„Ta pojistka se vztahuje například na to, že makléř půjde na prohlídku, má klíče od nemovitosti a nemovitost špatně zabezpečí nebo tam nechá téct vodu, svítit elektřinu. Vznikne škoda a na to je pojištěn. Čili na aktivity, které v rámci pracovní profese vykoná. Není to samozřejmě pojištění na to, že někdo ukradne peníze.“

Věra Pfeifferová, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme