Podnikání loni přerušilo meziročně o 43 procent více živnostníků. Nejhorší byla situace ke konci roku

Podnikání loni přerušilo 99 329 živnostníků, což je v meziročním srovnání nárůst o 43 procent. Celkový trend, kterým živnostníci dočasně ukončovali podnikatelské aktivity, nabral na tempu ve druhé polovině roku. V meziročním srovnání bylo výrazné září a prosinec. Informovala o tom poradenská společnost Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikání (ilustrační foto).

V samotném září podnikání v meziročním srovnání pozastavilo o 149 procent živnostníků více (ilustrační foto) | Foto: rawpixel | Zdroj: pixabay.com | CC0 1.0

Nejvíce přerušených živností bylo loni ve volné živnosti výroba, obchod a služby, následovaly stravování a maloobchod v nespecializovaných prodejnách. Největší relativní nárůst počtu přerušení podnikání byl u výroby zámků a kování, u zprostředkování velkoobchodu a průvodcovské činnosti.

Spořitelny loni poskytly meziročně o třetinu více úvěrů. Jejich objem překročil 68 miliard korun

Číst článek

„Tuzemská ekonomika v uplynulém roce propadla, vyhlídky do budoucna jsou stále nejisté. Postiženy jsou celé segmenty podnikání, firmy se dostávají do existenčních problémů, což se také odráží mezi OSVČ,“ uvedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Ta upozornila, že v meziročním srovnání byla situace výrazně horší ve druhé polovině roku. Zatímco v prvním čtvrtletí 2020 aktivity přerušilo o třetinu víc podnikatelů-fyzických osob než v roce 2019 a ve druhém čtvrtletí bylo pozastavených živností meziročně jen o 1,3 procenta více, ve třetím čtvrtletí byl meziroční přírůstek přerušených živností již o 81 procent vyšší a ve čtvrtém čtvrtletí pak o 72 procent. V samotném září podnikání v meziročním srovnání pozastavilo o 149 procent živnostníků více. V prosinci to bylo o o 108 procent víc.

Nejvíce živnostníků loni přerušilo podnikatelské aktivity v Praze, a to 17 100. Následuje Středočeský kraj s 12 362 a Jihomoravský kraj s 11 208 přerušenými živnostmi.

Poradenská společnost Bisnode, která poskytuje ekonomické informace o společnostech a podnikatelích, se od nového roku oficiálně stala součástí americké společnosti Dun & Bradstreet specializující se na mezinárodní data a služby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme