Podnikat v zemědělství je v Česku rizikové, tvrdí průzkum

Nejrizikovějším oborem, ve kterém může člověk v České republice podnikat je zemědělství, zpracovatelský průmysl a doprava. Podle průzkumu společnosti ČEKIA, tedy České kapitálové informační agentury, v těchto oborech hrozí zánik každé třetí až čtvrté firmě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

ČEKIA při hodnocení firem vycházela ze systému ČEKIA Stability rating, který vyhodnocuje dostupné informace o firmě a spojuje je s makroekonomickými ukazateli. Bere v potaz také odhad toho, zda se firma v následujících dvanácti měsících dostane do úpadku. Systém navíc odpovídá pravidlům BASEL 2, takže je přesný napříč třemi lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

ekono.mp3

Celý systém si lze obecně představit jako rating států, to znamená hodnocení od skupiny tří A až po hodnocení D. Zemědělství se stalo nejrizikovějším oborem proto, že ani jedna firma, která v něm působí, nedosáhla na ohodnocení tří A.

Do hodnocení tří A se dostávají firmy, jejichž pravděpodobnost úpadku je pod 0,03 procenty. „V rámci ČEKIA Stability ratingu jsou čtyři základní kategorie, které jsou rozčleněny do deseti stupňů. V první kategorii jsou nejlepší společnosti, označované jako kategorie vynikajících společností,“ přiblížila manažerka firmy ČEKIA pro Českou republiku Alena Seoud.

To jsou společnosti, které mohou dosáhnout hodnocení třech A, dvou A nebo jednoho A. „Následně máme kategorii dobrých společností, od třech B po jedno B. společnosti rizikové jsou označené od třech C do jednoho C. Pak už následuje kategorie úpadku,“ vysvětlila Seoud.

Stabilní školství i energetika

Nejstabilnější jsou podle průzkumu firmy, které podnikají ve školství, zdravotnictví, finančních službách a v energetice. „Je to určitě způsobeno tím, že energetika jako taková byla schopna za období svých posledních let činností generovat veliký kapitál. Stabilizovat své procesy jako takové. Zároveň máme na trhu trochu oligopol, který přihrává tomu, aby odvětví bylo schopno diktovat, co se na trhu bude dít. A tím se stabilizovat,“ řekla Seoud.

Poměrně překvapivý je výsledek stavebnictví. Zatímco stavbaří prorokují další pokles zakázek a další likvidace firem, tak výsledky průzkumu tyto obavy nepotvrzují. Třiadvacet procent firem je podle něj v kategorii A, tedy vynikající.

„Co je důležité, je, že jsme schopni separovat společnosti, které to zvládnou a u kterých předpokládáme, že to budou zvládat v období příštích dvanácti měsíců. A odseparovat od nich ty, kterým se zase nevede,“ vysvětlila Alena Seoud.

Trh se navíc také podle ní značně pročistil již v uplynulém období a ve hře zůstali pouze stabilnější hráči.

Barbora Kreuzerová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme