Podnikatelé budou ručit za to, zda jejich obchodní partneři platí DPH

Nový daňový balíček přináší pro podniky mnoho změn. Zásadní je například takzvaný institut nespolehlivého plátce daně schválený v rámci technické novely zákona o DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Jako nespolehlivý plátce se označí ten, kdo neplatí řádně a včas daň z přidané hodnoty. Problém je, že to bude komplikovat život jeho obchodním partnerům.

Pokud někdo od těchto hříšníků něco koupí, měl by na sebe převzít hřích dodavatele a měla by na něj padnout automaticky odpovědnost za zaplacení této daně, pokud tak dodavatel neučiní.

Před uzavřením obchodu by se měl kupující podívat na internetové stránky finančního ředitelství a ověřit si, zda dodavatel není mezi neplatiči DPH. Totéž by měl udělat před platbou každé faktury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak funguje institut nespolehlivého plátce daně, vysvětluje redaktorka Jitka Hanžlová

Pokud tedy například kadeřnice nakoupí od dodavatele šampony, musí si nejdříve ověřit, zda není na černé listině. Nebezpečí, že za něj bude platit DPH, ale hrozí i tehdy, kdy dodavatel na černé listině nebude a objeví se tam v mezidobí, než platba proběhne.

Skutečně tak může hrozit, že menší podniky nebudou chtít pokračovat. Stát neumí efektivně vybírat daně, přehazuje důsledky své neschopnosti na podniky a nakonec vybere méně daní než teď.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme