Podnikatelé české ekonomice věří, spotřebitelé jsou skeptičtí

Důvěra v českou ekonomiku po pětiměsíčním nepřetržitém pádu stagnuje. Souhrnný index v červnu zůstal na květnových 5,5 bodu. Ke dnu ho nadále táhli spotřebitelé, jejichž optimismus měřený indexem důvěry se v meziměsíčním srovnání propadl o 1,3 bodu. Důvěra podnikatelů naopak o 0,3 bodu narostla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Lepší zítřky čekají zejména maloobchodníci. Naopak stavaři to tak dobře nevidí. Ekonom Petr Sklenář z J&T Banky tvrdí, že česká ekonomika má v nejbližším období potenciál růst řádově kolem dvou procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Petr Sklenář z J&T Banky ve vysílání Rádia Česko

Evropa se ovšem obává případného bankrotu Řecka, který by mohl negativně ovlivnit celou evropskou ekonomiku. Podle Sklenáře bude hodně záležet na tom, v jaké formě bankrot bude.

„Pokud se nerozšíří panika do dalších zemí, tak by to pro evropskou ekonomiku nemusel být fatální problém. Mohlo by jít o krátkodobější zpomalení, třeba na dvě čtvrtletí,“ myslí si ekonom J&T Banky.

V poslední době se množí signály, že by mohly zpomalit hlavní světové ekonomiky. To by se samozřejmě dotklo i Česka.

„U nás růst táhne primárně export, který je navázán na německou ekonomiku a ta exportuje především do Číny. Tento faktor by se pak zpětně vrátil i do Česka. Zpomalil by se růst v průmyslu a následně v celé české ekonomice,“ vysvětlil Petr Sklenář.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme