Podnikatelé doufají, že si z Iráku přivezou řadu smluv

Petr Nečas dnes přijel na oficiální návštěvu Iráku jako první český premiér od pádu Saddáma Husajna. Spolu s ním jsou v Bagdádu i ministři obrany a průmyslu a obchodu a také početná delegace českých podnikatelů. Česká delegace doufá, že s Irákem uzavře řadu smluv, mimo jiné i na prodej českých letadel L-159. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek poskytl Českému rozhlasu rozhovor přímo z Bagdádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek v Bagdádu zúčastnil česko-iráckého hospodářského fóra.

Ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek v Bagdádu zúčastnil česko-iráckého hospodářského fóra. | Zdroj: ČTK

O jaké české výrobky a služby je v Iráku zájem?

Ta škála je velká. Samozřejmě, že naši zástupci z podnikatelské sféry jsou schopni nabízet naše produkce v tradičních oborech, ve kterých jsme tady působili už v minulosti. Jedná se zejména o energetiku, vodní hospodářství, případně o dopravní infrastrukturu. Takže v těchto oblastech jsme schopni nabízet svou produkci, nicméně dnešní podnikatelské fórum bylo také o tom, že iráčtí podnikatelé a subjekty poptávali i další produkty a výsledky uvidíme v budoucnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek mluví o české podnikatelské misi v Iráku ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Předpokládáte, že by se v případě uzavření kontaktu do Iráku znovu vrátili i čeští odborníci, kteří tam kdysi jezdili na montáže a podobně?

Pravděpodobně by tato situace nastala. Nicméně my jsme schopni dnes, a to jsem zaslechl právě na tomto fóru, nabídnout i opačnou službu. To znamená, že iráčtí odborníci by mohli jezdit sbírat zkušenosti a know-how do české republiky a potom případně v rámci našich společných projektů by je mohli v Iráku uplatňovat.

Počítáte s tím,ž e by Bagdád nebo Irák všeobecně platil za část těchto dodávek ropou?

Tak daleko jsme se ještě nedostali, ale myslím, že tento typ vypořádání těchto projektu asi zatím není na pořadu dne. Myslím, že na pořadu dne je klasické financování, a proto jednání byla také přítomna Česká exportní banka a pojišťovací společnost EGAP.

Irácká vláda převzala dluh ve výši asi 2,6 miliardy korun, který vznikl mezi Saddámovským Irákem a tehdejším Československem. Jak to vypadá s jeho splácením?

Určitě probíhají jednání mezi naším ministerstvem financí a ministerstvem financí Iráku o nějaké restrukturalizaci tohoto dluhu. Nicméně otázka dluhu Iráku nebyla na pořadu agendy našich dnešních jednání.

Nepočítáte tedy s tím, že za nějaké zboží dodané do České republiky by došlo k umazání části toho dluhu, popřípadě že by Česká republika část dluhu odpustila?

Znovu opakuji: je to spíš v kompetenci ministerstva financí a ministerstvo financí pravděpodobně s iráckou stranou nadále jedná a zatím není nějaký detailní výsledek.

Očekáváte, pane ministře, uzavření nějakých konkrétních kontraktů a smluv, ještě než opustíte Irák?

Nějaké konkrétní kontrakty jsou, myslím, otázkou zítřka. To uvidíme, nicméně dnes jsem s ministrem obchodu uzavřel smlouvu o spolupráci mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a ministerstvem obchodu Iráku o vzájemné spolupráci, takzvané Memorandum o porozumění, takže to je zase institucionální výsledek naší cesty.

Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme