Podnikatelé loni nepřiznali příjmy v řádech desítek miliard

Odhadem 42 miliard korun předloni čeští podnikatelé vydělali, ale oficiálně nepřiznali. Nezdaněné peníze pak použili pro vlastní spotřebu a pro své rodiny. Uvádí to analýza Českého statistického úřadu. Podle majitele společnosti České daně Petra Hrušky je bez podrobnějších informací obtížné určit, o kolik tím podnikatelé připravili stát na daních. Hrubé odhady ale hovoří o desítkách miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Až 42 miliardy korun dlužili za rok 2003 finančním úřadům čeští podnikatelé. Nejde ale o dluh, který by finanční úřady žádaly uhradit. Jsou to nepřiznané příjmy, případně nadhodnocené výdaje, kterými si firmy snižují základ daně.

"Částečně jsou ty údaje založeny na odhadech a komparacích jinými firmami, kde předpokládáme daňové úniky, a zčásti se opírají o odhady a propočty, které jsme získali prostřednictvím skupiny daňových a účetních poradců, finančních expertů," vysvětluje Jan Heller z Českého statistického úřadu, z čeho statistici uvedenou částku zjistili.

Podobné výzkumy ale nejsou úplně pravidelné. "Ty odhady se dělají každý rok, nicméně takové širší šetření se dělá jen jednou za čas. Čísla se z roku na rok dramaticky nemění. Je to zhruba 40 miliard, ale je to část té šedé ekonomiky, kterou Český statistický úřad odhaduje na zhruba 7-8 procent hrubého domácího produktu."

Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme