Podnikatelé mimořádnou zálohu nebudou muset platit

Podnikatelé nebudou muset na konci dubna platit mimořádnou 50procentní zálohu na DPH, ať novela zákona o změnách daně z přidané hodnoty ve sněmovně projde, či nikoliv. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo předpokládá, že sněmovna ve čtvrtek prezidentovo veto přehlasuje a zákon schválí. V takovém případě bude zákon vyhlášen 25. dubna ve Sbírce zákonů a platební povinnost na mimořádnou zálohu ke konci dubna vůbec nevznikne. Radiožurnálu to potvrdil Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva.

"V případě, že prezidentovo veto v Poslanecké sněmovně ve čtvrtek přehlasováno nebude, vydá ministerstvo financí v pondělí rozhodnutí ministra financí, kterým bude plátcům DPH prominuto tzv. příslušenství daně, to znamená penále, které by jinak vzniklo nedodržením termínu úhrady mimořádné zálohy," uvedl Němeček.

Podnikatelé tak mohou zálohu daně odvést v řádném termínu, to znamená na konci května. Rozhodnutí ministerstva přivítal předseda Sdružení podnikatelů České republiky Bedřich Danda. "Na tuto zprávu musíme reagovat s nadšením, opravdu se podnikatelům ulevilo, protože jinak by docházelo k tomu, že bychom porušili zákon, kdybychom nezaslali zálohy. Jsme strašně rádi, že alespoň v tomto se ta situace posunula."

Koalice považuje zákon o DPH v balíku reformních norem za klíčový. Jeho neschválení může po květnovém vstupu ČR do Evropské unie přinést zmatky v zahraničním obchodě.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme