Podnikatelé mohou žádat o zvýhodněné záruky za úvěry

Podnikatelé z oblastí zasažených povodněmi mohou ode dneška žádat o záruky za bankovní úvěry. Ve zjednodušeném režimu začne jejich žádosti přijímat Českomoravská záruční a rozvojová banka. Záruka pro malé a střední podnikatele přitom může dosáhnout až 70 procent úvěru, zaručovaná půjčka pak maximálně 20 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky srpnových povodní v Chrastavě.

Následky srpnových povodní v Chrastavě. | Foto: Jaroslav Petříček

Možnost přihlásit se o garance zatím ale mají jen ti, které povodně zasáhly v květnu a červnu. Velká voda tehdy řádila na Moravě a ve Slezsku. Zmíněný program je vyhlašován ministerstvem průmyslu a obchodu. Podle vrchního ředitele úseku řízení obchodu Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiřího Jiráska je určen subjektům, které realizují projekt, jenž splňuje tři kritéria.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatelé postižení povodní mohou žádat o zvýhodněné záruky za úvěry. Téma pro vrchního ředitele úseku řízení obchodu Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiřího Jiráska.

„Prvním je obnova činnosti malých a středních podnikatelů, dalším rozvoj téhož, popřípadě obnova a rozvoj infrastruktury obcí. V případě obnovy činnosti malých a středních podnikatelů mohou garanci získat jen ti, kteří prokáží škodu na majetku. V takovém případě je možné zaručit již existující bankovní úvěr, a to včetně jeho případného navýšení,“ uvedl Jirásek ve vysílání Rádia Česko a dodal:

„Jednotlivé záruky by měly být posouzeny do 5 dnů. Standardně poskytujeme pásmové záruky do 14 dnů. Zmíněné garance ale spadají do kategorie portfoliových.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatelům postiženým povodní mohou pomoci dostupnější úvěry. Téma reportáže Michala Schoffera.

Banka je schopna poskytnout záruky jak investičního, tak provozního charakteru úvěru a zaručit až 70 procent jeho jistiny, což v praxi představuje částku maximálně 20 miliónů korun na každý případ.

Časová posloupnost případů

Otázkou zůstává, zda bude schopna Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytnout záruky všem žadatelům. Podle Jiráska má instituce předem alokované prostředky na provoz avizovaného programu, nicméně nelze předem zaručit jejich dostatek.

„Vše bude záviset na aktuální poptávce po garancích. Postupovat se bude podle časové posloupnosti žádostí, v součinnosti se splněním obecných zmiňovaných podmínek,“ uzavřel vrchní ředitel úseku řízení obchodu Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Povodně letos řádily opakovaně. Na úřadech práce přibývá živnostníků, kteří kvůli nim končí s podnikáním.

Lukáš Vincourek, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme