Podnikatele možná čekají dvě platby za DPH

Podle navrhovaného zákona o DPH by měli čeští podnikatelé zaplatit letos v dubnu dvě platby. Jednak klasickou čtvrtletní nebo měsíční a navíc padesátiprocentní zálohu na daň z přidané hodnoty. Poslanecká sněmovna bude o definitivní podobě zákona jednat na únorové schůzi, podnikatelé ale o tomto kroku nejsou vůbec informováni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Podle předsedy sdružení podnikatelů Bedřich Dandy by byl souběh dvou plateb v jednom měsíci pro firmy obrovskou finanční zátěží. "Záloha se bude muset platit 50 procent z daňové povinnosti. To znamená například, že když má podnikatel zaplatit 50 tisíc DPH, tak dalších 25 tisíc musí zaplatit jakoby zálohově. To je zásah do cash-flow a to je vždycky problém u nás."

Poslanec za ČSSD Jan Mládek k tomu pro Radiožurnál dodal. "Je to prostě dané tím, že Česká republika bude mít příjmy z DPH pouze za 11 měsíců v roce 2004. Je to dáno vstupem do Evropské unie a změnou vybírání DPH. Já myslím, že ten nápad bude ještě podroben široké diskuzi a možná nebude v konečné verzi zákona."

Podle ODS je tento vládní návrh velmi problematický. Poslanec Martin Kocourek to považuje za další krok proti podnikatelské sféře a nevěří, že jej koaliční poslanci ze zákona vyřadí. "Tento nápad s jakýmisi předplatbami daně už je zakomponován do takzvané reformy veřejných financí a do fiskálního plánu státního rozpočtu na rok 2004. Takže se obávám, že to nebude možné změnit a je dobře, když to takto jasně zazní. Protože stát si zase pomáhá, aby mohl krýt některé zbytečné, přemrštěné výdaje."

Markéta Kaclová, Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme