Podnikatelé požadují jasný termín pro přijetí eura

Česká republika přijme euro. To je jasná věc. Říkat ale, kdy to bude, by bylo v současné době nezodpovědné. Prohlásil to dnes premiér Mirek Topolánek na setkání s podnikateli. Ti ale požadují, aby měli k dispozici takzvanou cestovní mapu přístupu k jednotné evropské měně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek zdůrazňuje, že podniky potřebují vědět alespoň kdy vláda o termínu rozhodne. "Jestli si řekneme, že nejprve vyhodnotíme dosah prvního kroku reformy veřejných financí a termín eura bude stanoven příští rok v srpnu nebo září, ano, to je odpověď. Ale říkat, že nevíme kdy a uvidíme, uvidíme za dva roky, uvidíme za tři roky, tak to si myslím, že je nezodpovědné," řekl Drábek.

Topolánek také řekl, že koruna posiluje a zhodnocuje úspory, Češi jí věří, a proto jsou k přijetí eura skeptičtí. Ekonom a bývalý ministr zemědělství Jan Mládek v této souvislosti uvedl, že ani vláda euro nechce. "Zakrývá to pěknými slovy a rozvážností, ale ve skutečnosti je tam cítit, že euro přijmout nechtějí. Je to podivuhodné, protože většina průmyslu přijetí eura potřebuje a 1. 1. 2012 není nereálný termín," dodal.

Lenka Rákosová, Jitka Hanžlová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme