Podnikatelé se bojí lobování ve výběru systému pro mýtné

Německý kancléř Gerhard Schröder poslal osobní dopis premiérovi Stanislavu Grossovi, a to kvůli výběru firmy, která má v Česku vybudovat systém vybírání mýta. Schröder se mimo jiné obává, aby česká vláda nestanovila takové podmínky, které by předem vyloučily německo-francouzské sdružení Toll Collect. Právě to vybavilo zařízením na inkaso mýta dálnice v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolona kamiónů na dálnici

kolona kamiónů na dálnici | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Jako nešťastné a nevhodné lobování hodnotí Schröderův dopis Grossovi šéf Hospodářské komory v Česku Jaromír Drábek. "Nikdy nemůže jít o to, aby politik preferoval nějakou firmu v konkrétním výběrovém řízení, byť by to byla firma z jeho státu. Rozhodně ne písemnými formami, směrovanými na předsedu vlády."

Ministr dopravy Milan Šimonovský ale žádný problém v dopisu spolkového kancléře Schrödera nevidí. Šimonovský slibuje, že výběr nejvhodnějšího dodavatele systému pro výběr mýta v Česku rozhodně bude transparentní a podle všech závazných pravidel. I když ne bez rizik. "Předpokládá se velká účast na zadávacím řízení. V Rakousku bylo před dvěma lety 25 účastníků, od té doby se tyto systémy používají ještě častěji, očekáváme několik desítek účastníků výběrového řízení a zde bude prostor při rozhodování na námitky a očekávám, že je to riziko největší."

Markéta Kaclová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme