Podnikatelé zaplatí vyšší daň za vybetonované plochy

Za betonové nebo vyasfaltované plochy, které firmy používají jako parkoviště, manipulační nebo třeba výstavní plochy, se bude od ledna platit nová daň. Až dosud prý nebylo jasné, jestli tyto plochy danit jako stavby, nebo jako pozemky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beroun - parkoviště má 184 míst

Beroun - parkoviště má 184 míst | Foto: Pavel Pavlas

Změnu přinesla novely zákona o dani z nemovitosti, která reagovala na to, že podnikatelé za tyto plochy platili jinak, než měli.

Správně měly firmy za pevné pozemky platit 10 korun za čtvereční metr, stejně jako za stavby. V reálu ale za ně často odváděly daň jako za pozemky, tedy jen 20 haléřů za čtvereční metr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Sehnoutka mluví o změně daně z nemovitostí v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Novela tak zavádí další sazbu daně pro tyto zpevněné pozemky, která je jakýmsi kompromisem. Týká se to všech firemních ploch, které jsou trvale spojené se zemí a jsou tedy buď vyasfaltované, nebo vybetonované.

Firmy za ně nově zaplatí za čtvereční metr pět korun, zemědělci pak jen jednu korunu. Naopak plochy se zámkovou dlažbou nebo vysypané štěrkem a také veřejná parkoviště budou i nadále spadat pod levnější daň z pozemku.

Podle Jaroslavy Musilové z Generálního finančního ředitelství je nová sazba jakýmsi kompromisem.

„Plochy, které jsou spojeny se zemí pevným základem, to znamená jsou například z betonu nebo asfaltu, tak se u nich změnila sazba. A je to vlastně sazba poloviční vůči sazbě jako u staveb,“ řekla Jaroslava Musilová.

Cílem tohoto opatření je podle zákonodárců především vyjasnit, kam tyto pozemky daňově patří. A co se týká vybraných daní, v důvodové zprávě se počítá s tím, že výběr touto změnou poklesne. Jenže tam se vycházelo z toho, že podnikatelé platili za tyto pozemky tu dražší daň ze staveb. Jenže to v praxi často nedělali, takže se dá spíš odhadovat, že si stát naopak polepší.

Podnikatelé zůstávají v klidu

Novela začíná platit už od ledna, firmy tedy také v jeho průběhu musejí podat daňová přiznání.

Opatření se dotkne například podnikatelů ve výstavnictví, majitele skladových areálů nebo autobazarů., tedy jen těch velkých, které vystavují auta na asfaltu nebo betonu.

Sami podnikatelé této změně nepřikládají nějaký větší význam. V poměru k jejich obratu je výše této daně zanedbatelná.

Na druhou stranu malých autobazarů, které auta prodávají na štěrku nebo šotolině, se změna daně vůbec nedotkne, ty budou dál platit za čtvereční metr onu dvacetihaléřovou daň z pozemku.

Hanka Shánělová, Petr Sehnoutka, Martin Hromádka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme