Podnikatelské podmínky se v Česku podle Světové banky mírně zhoršily

Podnikatelské podmínky v České republice se mírně zhoršily. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje Světová banka. Česká republika v něm oproti loňskému roku klesla o jednu příčku - na 65. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnost. Ilustrační foto.

Živnost. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

České podnikatelské prostředí brzdí podle předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka právě samotné prostředí.

„My připravujeme mnoho strategií a vizí a neřekl bych, že jsou úplně špatné. Měli bychom se víc vrátit ke kupeckým počtům.“

Podle Havlíčka je třeba zvýšit chuť zaměstnávat, investovat a neztratit apetit k tomu, aby tu byly firmy etablovány a platily daně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikatelském prostředí v Česku mluvil na Rádiu Česko předseda představenstva AMSP Karel Havlíček

„Pokud se budeme v každé strategii držet těchto třech oblastí, tak podle mého názoru toho uděláme více, než když budeme detailně rozebírat stovky různých strategií a pracovních týmů a těch podniků se to nijak zvlášť nedotkne.“

Zpráva Světové banky pochválila Českou republiku za změny v elektronickém přístupu k databázi nemovitostí a také třeba za možnost elektronického podávání celních deklarací.

„Souhlasím, že se elektronizace zlepšila, zlepšila se i spolupráce v oblasti soudnictví, mám na mysli obchodní rejstříky. Docela dobře tu funguje Českomoravská záruční rozvojová banka. První kroky se začínají dělat v rámci exportní strategie – první část byla věnována větším firmám, teď diskutujeme o tom, jak se dotkne malých a středních firem,“ dodává Havlíček.

Snadněji než v České republice se podniká například v Maďarsku, Bělorusku nebo Polsku. Žebříček už tradičně vede Singapur, následovaný Novým Zélandem a Honkongem.

Tisková konference Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP), Karel Havlíček | Foto: Filip Jandourek

V první pětce se umístily ještě Spojené státy a Dánsko. To je nejvíce podnikatelsky přátelskou zemí z celé Evropy.

V závěsu za Dánskem se drží další severoevropská země - Norsko. Sedmá je potom Británie. Do první desítky se dostaly také Gruzie a Austrálie, které vytlačily Irsko a Island.

Řecko si na základě svých reforem z posledního roku polepšilo o 22 příček. V provádění reforem na podporu podnikatelů je osmou nejúspěšnější zemí světa.

Nejhorší podnikatelské prostředí vládne ve Středoafrické republice. Velmi špatně je na tom také Venezuela.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme