Podnikatelům by měla ubýt byrokracie

Další snižování administrativní zátěže pro živnostníky plánuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Bude to další krok po velké novele živnostenského zákona, kterou včera podepsal prezident Václav Klaus a platit by měla začít v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kadeřnictví

Kadeřnictví | Foto: Jan Rosenauer

Mělo by ubýt až 20 procent současné administrativy, respektive povinností, které musejí živnostníci podstupovat směrem ke státu. Ministr Říman se opírá o analýzu, ze které vyplynulo, že těchto povinností je teď přibližně tisíc. Část z nich je daná Evropskou unií, část je čistě našich - a právě na tento typ administrativy by se chtěl v dvou dalších letech zaměřit. Konkrétně by šlo o záležitosti spadající zejména pod ministerstva průmyslu a obchodu, životního prostředí, financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví a zemědělství.

Prezidentem včera podepsaná novela živnostenského zákona by měla ministra průmyslu zjednodušit začátek podnikání a další snižování administrativy na něj víceméně navazuje. Novela totiž například snižuje počet živností a zavádí jen jednu volnou živnost. Lidé by také neměli potřebovat živnostenské oprávnění na každou živnost, ale stačil by jim jen jeden výpis z rejstříku. U některých oborů také odpadne povinnost nejméně tříleté praxe.

Ruší se také místní příslušnost živnostenských úřadů - tzn. na tento úřad bychom se mohli vypravit kdekoliv po republice. Podle stínového ministra průmyslu za ČSSD Milana Urbana by to ale mohlo vést k tomu, že některé úřady postupně zaniknou.

Martin Říman si naopak myslí, že by to mělo vést hlavně ke zlepšování služeb jednotlivých úřadů, které mezi sebou budou soutěžit. S tím, že některé pak mohou zaniknout, se pak podle něj počítá.

Živnostníci novelu přivítali, ale jak řekl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich, je to podle nich jen první krok. Zjednodušovat by se mělo i v dalších oblastech.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme