Podnikům chybí kvalifikovaní lidé, chtějí rychleji zaměstnávat cizince

Spolu s českou ekonomikou roste i vývoz českých průmyslových podniků. Zvykly si na slabší kurz koruny, který navíc podpořil konkurenceschopnost v zahraničí. Stěžují si ale na nedostatek odborných zaměstnanců ve výrobě. Řešením by podle podniků mohla být možnost rychleji zaměstnávat cizince. To bylo i jedno z témat dnešního setkání exportérů s politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obsluha soustružnického automatu (ilustrační foto)

Obsluha soustružnického automatu (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic, Fagor Automation

Podniky chtějí zaměstnávat více kvalifikovaných lidí ze zahraničí zejména v těch oborech, kde se nedaří najít české zaměstnance do výroby.

Jenže když už si zájemce podniky seženou samy, dlouho pak trvá, než pracovníci dostanou potřebná povolení. Problém si uvědomuje i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Zdlouhavost procesu poskytnutí pracovních povolení pro zaměstnance, kterého si seženete v zahraničí – všechno to dlouho trvá,“ uznal na setkání s exportéry.

Slabá koruna, silný export

Vývoz českých podniků jinak roste. Zvykly si na kurz koruny, který drží intervence centrální banky na slabších úrovních, ale zároveň bez větších výkyvů. Navíc slabší koruna podpořila konkurenceschopnost na zahraničních trzích.

Stát nebude omezovat investiční pobídky a posílí pojištění vývozu, například přes EGAP nebo Českou exportní banku.

„Měli jsme i trochu štěstí, protože dovozy nijak extrémně nezdražily. Mimo jiné i proto, že celkem klesala cena ropy a energií, zejména elektřiny,“ popsal předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Na intervence proti koruně si ovšem dnes opět stěžoval prezident Miloš Zeman. Podle něj by silná měna pobízela k inovacím, zvyšování konkurenceschopnosti a zvyšování produktivity práce.

Zeman radí nezapomínat na Rusko

Podstatnou část svého projevu prezident Miloš Zeman věnoval podpoře obchodování s Ruskem. Podle něj by se české podniky měly více připravovat na možný konec protiruských sankcí:

„Chtěl bych upozornit na vyjádření francouzského ministra Macrona (ministr hospodářství Emmanuel Macron, pozn.red.), který předpověděl, že sankce vůči Ruské federaci budou zrušeny v polovině tohoto roku, a to je jeden z výrazných signálů, že se situace mění.“

Česko nejvíc vyváží do zemí Evropské unie. Do států osmadvacítky mířilo loni téměř 85 procent tuzemského vývozu. Celková výše českého exportu se loni přiblížila ke čtyřem bilionům korun.

Ani to by zřejmě nezměnilo fakt, že ruské podniky nemají dost hotovosti na placení zakázek. I Zeman připustil, že hlavním problémem ruské ekonomiky je nízká cena ropy, a proto minimální příjmy deviz.

V této souvislosti ovšem lákavou možnost v jiné části světa naznačil ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek.

„S velkou podnikatelskou delegací jsme byli v Teheránu přesně tu neděli, kdy začal takzvaný implementační den, kdy byly zrušeny sankce a kde se otevírá možnosti na poměrně obrovský, osmdesátimilionový iránský trh,“ uvedl.

České podniky mají dále zájem i o Indii, Čínu, Latinskou Ameriku a řadu arabských zemí.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme