Podniky by se měly podílet na udržování nouzových zásob ropy

Přibližně dvacetník na litr pohonných hmot by měly od roku 2013 odvádět podniky do Fondu povinných zásob ropy a ropných produktů. Navrhuje to věcný záměr zákona, který dnes předala Správa státních hmotných rezerv na ministerstvo průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detailní záběr na uzávěr nádrže

Detailní záběr na uzávěr nádrže | Foto: Policie ČR

Systém skladování nouzových zásob ropy a ropných látek v současnosti plně hradí stát na období 90 až 100 dní. Příspěvky podniků by financovaly strategické zásoby na dalších 30 dní. Podle náměstka Státní správy hmotných rezerv Dušana Makovce by to posílilo ropnou bezpečnost České republiky.

Peníze by se podle něj shromažďovaly ve Státním fondu povinných zásob ropy a ropných produktů. Norma, která by mohla platit od roku 2013, předpokládá, že finanční odvody do fondu by od podniků vybírala celní správa.

„Výše těchto odvodů by byla stanovena ročním nařízením vlády - je to kolem 20 haléřů na litr - s tím, že celé zatížení podnikatelské sféry je rozvrženo na období deseti let. Pokud bychom začali v roce 2013, tak zhruba za 10 let, by se těch 30 dní dalo vytvořit. To znamená, že je to postupné zatížení podnikatelské sféry,“ vysvětlil Makovec.

Správa státních hmotných rezerv připravuje také systém krizových magnetických karet. Ty mají v případě nouze a vyjímečných situací - jako jsou například povodně - umožnit čerpat přednostně pohonné hmoty vozidlům integrovaného záchranného systému. Systém už zkouší vozidla úřadu, ale také armády a částečně i policie u čerpadel Euro oil společnosti Čepro.

Karta bude fungovat u čerpacích stanic firem Čepro, Benzina a OMV, ale systém je otevřený i pro další společnosti. Náměstek Správy státních hmotných rezerv Dušan Makovec vysvětlil, že se počítá s vydáním zhruba 200 tisíc karet.

Správa státních hmotných rezerv poskytuje hmotné rezervy k řešení katastrof, technologických havárií a jiných krizových situací.

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme