Podniky i domácnosti věří v obrat ekonomiky

Důvěra v domácí ekonomiku roste. Potvrzují to výsledky šetření, které v listopadu provedl Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Z šetření vyplývá, že se optimismus domácností zvýšil o 6,3 a podniků o 2,3 bodu. Souhrnný index důvěry se tak meziměsíčně zvýšil o 3,1 bodu. I přesto je v porovnání se loňským listopadem stále o 4,7 bodu slabší.

Podle vedoucí konjukturálních průzkumů Českého statistického úřadu Marie Hörmannové k nárůstu důvěry v listopadu přispěl hlavně vývoj průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvěra v domácí ekonomiku podle ČSÚ roste. Na podrobnosti a souvislosti této zprávy se Rádio Česko zeptalo vedoucí konjukturálních průzkumů Českého statistického úřadu Marie Hörmannové a analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské

"Ten je úzce provázán s průmyslem v Evropě, a protože tam už dochází ke zlepšování, promítá se to i do našeho průmyslu. Obchodníci počítají se zvýšenými tržbami před Vánoci, stejně jako služby," vysvětlila Hörmannová na Rádiu Česko.

Zvýšený optimismus spotřebitelů si pak Hörmannová spojuje s tím, že spotřebitelé jsou navázáni na vývoj v podnikatelské sféře, protože Česko má vysokou zaměstnanost.

"Vnímají, že nyní ke konci roku se zastavil růst nezaměstnanosti, je vidět zlepšování ekonomiky hlavně v porovnání s prvním čtvrtletím 2009," uvedla Hörmannová.

Hrozbou je nízká poptávka a nezaměstnanost

Naopak hrozbou pro podniky i spotřebitele je další růst nezaměstnanosti a s tím související nízká poptávka, a to jak z podnikatelské, tak spotřebitelské aféry.

"Nyní se hrozby zastavily, i proto, že se blíží Vánoce. Musíme si ale počkat na začátek příštího roku. Je stále hrozba dalšího růstu nezaměstnanosti, tím i poklesu poptávky, také jsou zde vysoké deficity státních rozpočtů, které budou muset vlády řešit. Důvěra by mohla dostat ještě významnou ránu," míní Hörmannová.

Podobně opatrná ve svých prognózách je i analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

"Firmy a domácnosti stále příliš neutrácejí. Domácnosti naopak v září výrazně snížily své výdaje, což se projevilo na propadu maloobchodu. U firem je vývoj pozitivnější, objem průmyslové produkce už neklesá tak rychle jako na počátku roku. O výraznějším oživení bych ale nemluvila, protože čelíme výrazným rizikům. Je nutné si počkat, jak se bude situace vyvíjet," uvedla Horská.

Odraz ode dna už nastal

Horská si nemyslí, že by bylo vhodné nyní uvažovat o dalším povzbuzení české ekonomiky - například o dalším snížení úrokových sazeb, které nedávno někteří bankéři nevyloučili.

"Podle mne jsou úrokové sazby v Česku už dost nízko. Snížení o čtvrt procentního bodu ekonomiku příliš nepovzbudí. Navíc koruna, která měla v září a říjnu tendenci posilovat, nyní naopak oslabuje, takže oživení nebrání. Lépe by bylo počkat, jaký bude vývoj v příštím roce a nechat si nástroje na případnou další podporu ekonomiky až na tuto dobu," domnívá se Horská.

Dodala, že ukazatele, které se nyní vydávají, včetně konjunkturálního průzkumu, naznačují, že česká ekonomika se už odrazila ode dna.

"Na konci roku ještě neuvidíme kladný meziroční růst ekonomiky, ale pokles bude určitě výrazně nižší. Pokud nedojde k opětovnému propadu, mohli bychom se mezi prvním a druhým kvartálem vidět první pozitivní kladný přírůstek v objemu produkce v české ekonomice," dodává trochu optimismu Horská.

Vzápětí však tento optimismus mírní:

"Oživení bude ale spíše taženo průmyslem, ne domácnostmi. Začátek roku může být totiž ve znamení druhé vlny propouštění, což jistě náladě u spotřebitelů nepomůže," podotkla Horská.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme