Podniky začínají věřit české ekonomice. Domácnosti naopak

Důvěra podniků v domácí hospodářství podle Českého statistického úřadu v červenci posílila o 1,5 bodu. Naopak ukazatel měřící důvěru spotřebitelů oslabil o 2 body. Celkový index důvěry tak v červenci meziměsíčně posílil o 0,8 bodu, meziročně je ale stále o 23 bodů slabší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Podle ekonomů vystihují zmíněná čísla současnou ekonomickou situaci, respektive její vyhlídky vcelku realisticky. Myslí si to rovněž ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. "Podle mého názoru jsou tato data realistická. Žádné větší překvapení se nekoná. Data ukazují, že ekonomika je na tom skutečně výrazně hůř než před rokem, nicméně je jasné, že v posledních měsících dochází k jakési stabilizaci," zmínil Vejmělek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Celková důvěra průmyslu v ekonomiku posílila, což znamená, že dá se například očekávat, že zaměstnanecká politika průmyslových firem bude méně opatrná. Podle Vejmělka ale důvěra vzrostla především díky očekávání jednotlivých respondentů pro nadcházející období. "Hodnocení současné situace se oproti předešlému měsíci nezlepšilo. Je tedy otázkou, zda se uvedená optimistická očekávání naplní," míní Vejmělek.

Podle Vejmělka totiž například obrat na trhu práce se nemusí díky posílení důvěry v ekonomiku konat. "Trh práce vykazuje značnou setrvačnost. Spíše hrozí, že míra nezaměstnanosti ještě stoupne a stejnou tendenci bude mít ještě následující tři čtvrtletí, nicméně se lze předpokládat, že příspěvek průmyslového sektoru k zhoršování trhu práce se bude dlouhodobě snižovat," myslí si Vejmělek.

Oproti podnikům naopak klesá důvěra domácností vůči tuzemskému hospodářství. Podle některých ekonomů se dá předpokládat, že oslabující důvěra může zapříčinit omezování spotřeby domácností, a tím udušení českých podniků, potažmo pak celého hospodářství. "S ohledem na zveřejněné údaje lze skutečně očekávat spíš šetření v českých domácnostech a spotřební výdaje budou dál klesat," míní Vejmělek.

Problémy budou mít autodopravci

Pro drobné podnikatele a živnostníky, o kterých se v souvislosti s recesí nemluví tak často jako o velkých podnicích, znamená současný stav ekonomiky nemalé potíže. Jak Rádiu Česko řekl předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda, kvůli šetření spotřebitelů se očekávají například problémy v autodopravě, kde se předpokládá bankrot až pěti tisíc autodopravců.

Problémy kvůli poklesu zájmu spotřebitelů už postihly podnikatelskou sféru dřív. V roce 2005 Sdružení podnikatelů a živnostníků přichystalo veřejnou žalobu na stát, a to kvůli takzvané "cílené diskriminaci". Podle Dandy ale nyní podobné akce nejsou na pořadu dne.

"Budeme spíš vyvíjet tlak na vládu ohledně úhrad DPH. Požadujeme, aby alespoň v následujících letech platili podnikatelé i živnostníci tuto daň pouze ze zaplacených faktur, nikoliv tedy z nezaplacených jako tomu bylo dosud," řekl Danda Rádiu Česko.

Podle ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka by se nemělo stávat, aby byl do budoucna sektor menších podnikatelů a živnostníků znevýhodňován. "Podílí se totiž velmi významnou částí na zaměstnanosti, a to až z jedné třetiny, rovněž podíl celkových tržeb tohoto sektoru není zanedbatelný, přičemž činí dokonce víc jak jednu třetinu," míní Vejmělek, nicméně dodává, že stát by zároveň neměl nikterak selektivně jakékoli odvětví zvýhodňovat.

V souvislosti s daty Českého statistického úřadu, ale i signály oživení například německé ekonomiky, se dá očekávat, že důvěra v české hospodářství v dlouhodobém horizontu přeci jen poroste. "Pokud se čísla i signály z Německa potvrdí, pro českou ekonomiku by to mělo znamenat významný příspěvek pro stabilizaci situace českého hospodářství," myslí si Vejmělek.

V Německu totiž index spotřebitelské důvěry stoupl více než analytici očekávali. Prognóza na měsíc srpen je vůbec nejvyšší za posledních 14 měsíců. Vyplývá to průzkumu norimberského institutu GfK. Za stále plné nákupní vozíky může údajně vývoj inflace, která v květnu zůstala na nule a v červnu stoupla o jednu desetinu procenta.

Během července a srpna by se tak Němci mohli dokonce dočkat minusových hodnot, což by bylo v Německu poprvé od roku 1987. Lidé těží také z vyšších důchodů a nižších příspěvků na zdravotní pojištění. "Občanům zůstává v peněženkách vyšší obnos," komentoval poslední vývoj analytik GfK Rolf Bürkl.

Podle Bedřicha Dandy bude možné zlepšení ekonomické důvěry v ČR pozorovat zhruba v horizontu dvou až tří měsíců. " Důvěra podniků v ekonomiku vzrostla, nicméně i v podnikatelském sektoru platí určitá setrvačnost," uzavírá Danda.

POSLECHNĚTE SI ROZHOVOR NA TÉMA V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvěra v domácí hospodářství podle Českého statistického úřadu v červenci posílila o 1,5 bodu. Diskutujeme s ekonomem Komerční banky Janem Vejmělkem a předsedou Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřichem Dandou.

Přečtěte si také:
Důvěra v domácí ekonomiku i přes krizi roste
Deficit rozpočtu v příštím roce do 170 miliard Kč, plánuje E. Janota
Výstavba bytů se v Česku propadla skoro o 9 procent
Nebezpečný boj s krizí
Česká ekonomika hlásí největší propad v novodobé historii
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad

Jiří Hošek, Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme