Podpis smlouvy s Hyundai je nadosah

Už příští týden by mělo být jasné, jestli jihokorejská firma Hyundai postaví továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vznikla by tak u nás už třetí velká automobilka. Jihokorejská investice by dosáhla téměř 30 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai Trajet

Hyundai Trajet | Foto: Jiří Zíta

Ministerstvo průmyslu a obchodu potvrdilo, že zásadní jednání už jsou u konce. Tým právníků teď už jen dolaďuje detaily klíčového memoranda tak, aby se mohlo podepsat v nejbližších dnech. Mluvčí ministerstva Ivo Mravinac uvedl, že opakované odsuny podpisu jsou pochopitelné.

"Je zapotřebí mít na vědomí, že se nekupují housky v krámě, ale že to je opravdu obrovská ionvestice, která bude výraznou injekcí do české ekonomiky. Taková věc se nikdy nedojednává snadno."

O celém průbněhu má inbformace i vedení Moravskoslezského kraje. K věci se ale nebude vyjadřovat, uvedla mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová. "Hejtman kraje Evžen Tošenovský je samozřejmě v úzkém kontaktu s ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem a je detailně o průběhu jednání informován. V případě potřeby je připraven se i osobně zúčastnit. Do doby rozhodnutí o smlouvě nemůže hejtman kraje jakkoliv blíže průběh jednání komentovat."

První osobní auta mají brány závodu opustit za tři roky. Továrna má přímo zaměstnat kolem tří tisíc lidí, v dodavatelských firmách by pak mohlo podle odhadu agentury CzechInvest vzniknout více než 10 tisíc pracovních míst. Závod by měl mít výrobní kapacitu 300 tisíc aut ročně. Do výstavby nové továrny by automobilka Hyundai měla investovat skoro 30 miliard korun.

Český stát naopak nabízí daňové úlevy a dotace v celkové hodnotě až tři a půl miliardy korun. K tomu je třeba připočítat náklady na stavby a opravy silnic směrem na Slovensko. Místopředseda vlády Zdeněk Škromach je přesvědčený, že i přes tak masivní finanční podporu je korejská investice velmi výhodná.

"Kdyby tyto firmy nepřišly, tak by neměly zaměstnání desítky tisíc lidí a zároveň by mnohé naše firmy neměly zakázky v situaci, kdy okolní země, jako je Polsko, Maďarsko nebo Slovensko, se snaží konkurovat."

Moravskoslezský kraj zatím v souvislosti s očekávaným příchodem společnosti Hyundai utratil z vlastních zdrojů 20 a půl milionu korun. Peníze směřovaly na výkup půdy a domů v Nošovicích, které jihokorejský investor pro umístění své evropské automobilky preferuje. Příchod korejské automobilky Hyundai by mohl podle analytiků zrychlit růst české ekonomiky o jedno až tři procenta ročně.

Michal Svatoš, Martin Knitl, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme