Podpora obnovitelných zdrojů energie bude nižší, návrh schválili poslanci

Stát omezí podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Platí to pro nové elektrárny, které se do provozu dostanou od příštího roku. Návrh prošel Poslaneckou sněmovnou a teď ho čeká posouzení v Senátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Poslanecká sněmovna schválila zastropování příspěvku na zelenou elektřinu na částce 495 korun za megawatthodinu. Do novely dali zákonodárci také požadavek, aby příjemci podpory museli od příštího roku prokazovat vlastnickou strukturu. To má pomoci odkrýt vlastníky elektráren.

„Myslím, že konečně došlo k zásadnímu průlomu v této věci. A solárníci by se měli také podílet na splácení vysoké podpory 10 procentní srážkovou solární daní od roku 2014 až do roku 2020,“ uvedl Milan Urban z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna odhlasovala omezení podpory obnovitelným zdrojům energie. Jak a zda opatření zlevní elektřinu pro domácnosti, jsme se na Radiožurnálu zeptali konzultanta firmy ENA, Václava Járky.

Zatímco ekologické organizace novou úpravu kritizují, její předkladatelé argumentují tím, že tuzemský průmysl příliš doplácí na podnikání solárníků. Změny mají omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i rozpočet státu.

„Z novelizace budou mít prospěch ve snížení ceny všechny typy odběrů. Podniky ušetří více, protože více v předchozím období platily. Ale také běžná domácnost bude mít v této oblasti úsporu, kolem 350 korun snížení ceny,“ přiblížil konzultant poradenské společnosti ENA Václav Járka.

Jak a zda ovlivní snížené dotace obnovitelným zdrojů koncové ceny elektřiny pro domácnosti, ale podle něj nelze jednoznačně říct.

„Zde záleží na několika faktorech. Hlavními složkami, které ovlivňují cenu energie, je silová elektřina, distribuce a příspěvek na obnovitelné zdroje. Na příští rok to vypadá, že všechny složky by mohly putovat směrem k nižším cenovým hladinám. A proto lze očekávat výrazné snížený cen elektřiny,“ řekl.

Lucie Husárová 1, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme