Podpora rekvalifikace ze strany státu se změní

Velké firmy, které žádají o státní finanční podporu na rekvalifikaci zaměstnanců, se budou muset uskrovnit. Vláda dnes totiž rozhodla, že podporu na vytváření nových pracovních míst a také na rekvalifikace zaměstnanců v rámci investičních pobídek změní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Státní rozpočet by měl díky tomuto kroku v příštích třech letech uspořit desítky milionů korun, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová na Rádiu Česko

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánky Filipové nejde o snížení podpory, ale o sladění právních předpisů České republiky s legislativou Evropské unie. Řekla to v rozhovoru pro Rádio Česko.

„To samotné nařízení upravuje hmotnou podporu pro jednotlivé podniky s tím, že to snížení se týká velkých podniků, kde se hmotná podpora bude snižovat z 35 na 25 procent. Nicméně malé podniky mohou dostat 45 procent nákladů na rekvalifikaci či školení zaměstnanců, střední pak 35 procent,“ uvedla mluvčí.

Hmotná podpora se naopak zvyšuje u zdravotně postižených, a to o deset procentních bodů.

Opatření, která dnes schválila vláda, se podle Filipové v praxi realizují už několik let, proto například lidé na úřadech práce změnu nijak nepocítí.

„Evropské právo má totiž přednost před tuzemskou legislativou a tady jde fakticky o formální sladění i co se týče toho psaného zákona,“ dodala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme