Podporovat český export budou pouze diplomaté. Odborníci nesouhlasí

České obchodní aktivity v zahraničí bude nově řídit pouze Ministerstvo zahraničí. Resort totiž vypověděl smlouvu resortu průmyslu a podporu exportu tak budou na velvyslanectvích zajišťovat pouze diplomaté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl

Ministr průmyslu Martin Kocourek tvrdí, že kroku resortu zahraničí nerozumí a že to může do budoucna negativně ovlivnit český export.

„Toto peníze státu neušetří, bude to nákladnější a méně efektivní. Může to mít dopad na zajištění exportu. Zástupci Czech Trade nad sebou zase nemají diplomatický deštník a v některých zemích se bez diplomatického pasu neobejdete," kritizuje rozhodnutí také Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jaroslavem Mílem hovořil reportér ČRo Ondřej Černý

Svaz průmyslu a dopravy již dříve vládě navrhl sloučení agentur Czech Invest a Czech Trade a odpolitizování těchto institucí. Tento krok by podle Míla vedl k vyšší efektivnosti řízení odborníků, nižším nákladům a současně vyšším výnosům - mimo jiné díky možnosti spolufinancování soukromými podnikateli.

Ministr Kocourek však tvrdí, že by to bylo možné až od roku 2013 - díky čerpání evropských strukturálních fondů agenturou Czech Invest. Toto je však podle Míla nesystémové a o tyto fondy by se mělo starat samotné Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle Míla ještě na podzim, na jednání tripartity, zástupci zainteresovaných stran s návrhy souhlasili, avšak:

"Najednou je leden, únor a my zjišťujeme, že se dělají kroky, které vedou k posílení, řekněme, nějaké diplomacie, ale moje zkušenost osobní je taková, že mnohdy na těch postech za ministerstvo zahraničí nejsou lidé, kteří mají jakoukoli zkušenost se zajišťováním zahraničního obchodu."

"Jsou to v podstatě sběrači informací. Lidé, které nebylo kam umístit - teď po rušení ambasád a podobně," nesouhlasí Míl s výběrem lidí.

Nesystémový krok zpět

"Je to krok nesystémový, je to krok nákladově náročný, neefektivní a bohužel to není ten krok směrem, kterým se vydaly ty nejlepší země, jako je například Velká Británie nebo Skandinávie," popisuje Jaroslav Míl svoje výhrady. A dodává:

"Umím si představit podnikatele, který chce třeba exportovat do Vladivostoku. No tak ať tam toho zástupce má. Ať dá tři a půl milionu ročně na jeho činnost."

"To jsou věci, které jdou udělat. A je škoda, že se k tomu obracíme zády," uzavírá Jaroslav Míl, který plánuje navrhnout premiéru Nečasovi, aby tento krok přehodnotil.

Podle smlouvy z roku 2000 platilo Ministerstvo průmyslu resortu zahraničí zhruba 85 až 100 milionů korun ročně. Na zastupitelských úřadech pak byl obchodní rada navržený ministerstvem průmyslu, který měl pomáhat podnikatelům se zprostředkováním obchodních kontaktů.

Ondřej Černý, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme