Top 5 českých podvodů loňska: sbírka na osiřelé sourozence, noční bankéř i miliardy na investice

Vylákané 2,3 miliardy na investice, za které podvodníci nakupovali luxusní auta, nebo sbírka na osiřelé děti. Server iROZHLAS.cz přináší přehled pěti nejzajímavějších podvodů loňského roku, které se tentokrát nesly i v duchu zneužití koronavirové krize. Redakce čerpala z výroční zprávy Finančního analytického úřadu při ministerstvu financí. K prostudování zprávy vyzvala veřejnost nedávno sama ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Finanční analytický úřad (FAU) podal za minulý rok 426 trestních oznámení a zajistil 3,9 miliardy korun, upozornila nedávno ministryně financí (ilustrační foto) | Foto: Milan Malíček | Zdroj: Právo / Profimedia

Jedním z největších podvodů, alespoň co se finančních obnosů týká, byl případ tří mužů, kteří s příslibem velmi vysokých výnosů vylákali ze zhruba 4,5 tisíce lidí více než 2,3 miliardy korun, vyplývá ze zprávy. Podvodníci z firmy J. O. Investment nabízeli možným investorům nereálné až stoprocentní zhodnocení jejich peněz na světových burzách. Svěřené peníze ale vůbec neinvestovali.

Vylákali od klientů přes čtvrt miliardy na investice, pak peníze vyvedli. Policie navrhla obžalovat 7 lidí

Číst článek

„Prostředky byly používány na nákupy luxusních automobilů a zboží, nemovitostí v České republice i v zahraničí, vybírány v hotovosti, převáděny na soukromé účty…, byly z nich hrazeny luxusní rekreační zahraniční cesty apod.,“ stojí ve výroční zprávě.

Policisté při řadě domovních prohlídek zajistili auta luxusních značek jako Bentley, Maserati či Ferrari nebo hodinky švýcarské značky Rolex. Našli také investiční cihly zlata a dalších drahých kovů či vysoké částky v hotovosti v korunách i eurech nebo dolarech.

V kauze ještě stále běží trestní řízení. Loni v březnu policie vyzvala případné oběti podvodu, aby se jim hlásily. Tehdy hovořila o asi dvou tisících poškozených, od té doby se jejich počet více než násobně zvýšil stejně jako vzniklá škoda. Trojici hrozí až deset let vězení. Více si o případu můžete přečíst ZDE.

Osiřelí sourozenci

Pravděpodobně mediálně nejznámějším podvodem je příběh osiřelých sourozenců, kterým zemřeli rodiče při autonehodě. Lidé dětem ze solidarity poslali za velice krátkou dobu více než 1,3 milionu korun. Jenže pak se ukázalo, že celý příběh se nezakládá na pravdě. 

Žena obviněná za podvod se sbírkou na údajné sirotky třikrát změnila výpověď, pokusila se i o sebevraždu

Číst článek

Organizátorka charitativní sbírky Eva Ptáčková založila bankovní účet, na který na facebookové stránce dále odkazovala. K účtu měla přístup jen ona sama. Odvolávala se na svého syna, který měl údajně jednoho ze tří chlapců vidět, jak krade jídlo ve fast foodu na pražském Chodově.

Sirotky se úřadům dohledat nepodařilo, a i Ptáčková nakonec policii přiznala, že si vše vymyslela. Drtivá většina dárců již své peníze ze sbírky dostala zpět. Ženě, která se během vyšetřování pokusila podle informací serveru Echo24.cz spáchat sebevraždu, teoreticky hrozí až osm let vězení.

Neexistující a předražené roušky

Už v úvodu výroční zprávy její autoři upozorňují, že loni počet podvodů vzrostl také v souvislosti s probíhající epidemií nemoci covid-19. „Jednalo se zejména o různé formy podvodného prodeje zdravotnického materiálu a zneužití státní podpory,“ píšou. Během posledních měsíců média informovala o řadě takových podvodů, a tak mezi pěticí největších nesmí chybět.

Firmu, která měla dodat z Číny pět milionů roušek, někdo podvedl, uvedl premiér Babiš

Číst článek

Analytici zmiňují případ, kdy podvodník za pouhé tři dny získal na svůj účet asi 50 tisíc korun za příslib dodání roušek. Na internetovém obchodu, který vytvořil jen pro tyto účely, nabízel kus za 100 korun. Nikdy je ale lidem, kteří zaplatili, nedodal.

Ve zprávě také zmiňují prodejce „původně z Asie“, kteří ochranné pomůcky prodávali za násobně vyšší ceny, než byly pořizovací náklady.

„Ochranné prostředky nakupované v zahraničí (např. Turecko, Španělsko, SRN) byly opakovaně prodávány za násobky pořizovacích cen českým subjektům, včetně e-shopů a domovů pro seniory, významná část směřovala na Slovensko,“ popisují.

Zneužití kompenzací

Podvodný prodej roušek či respirátorů nebyl jediným zneužitím situace v souvislosti s probíhající pandemií. Dvě české obchodní společnosti se rozhodly neoprávněně čerpat státní podporu, tzv. kompenzační bonus, který byl a stále je určen na podporu podnikatelů zasažených krizí.

Cizí identifikační údaje, ale vlastní číslo účtu. Pětadvacítku pro OSVČ se snažili získat i podvodníci

Číst článek

„Společnosti… neoprávněně jménem třetích OSVČ, většinou vietnamské národnosti, vylákaly od příslušných Finančních úřadů napříč Českou republikou platby kompenzačních bonusů pro podnikatele,“ stojí ve zprávě.

Podvodníci si tímto způsobem na bonusech přišli na více než 1,6 milionu korun. Věc stále šetří policie. Výplaty kompenzací navíc v rámci druhé vlny epidemie stále probíhají.

Noční bankéř

Finanční analytický úřad v roce 2020 šetřil rozsáhlý případ tzv. phishingových podvodů na klienty bank s typickým scénářem. Pachatel v nočních hodinách telefonoval vytipovanému klientovi. Představil se jako bankéř jeho banky s tím, že banka aktuálně zaznamenala podezřelé debetní transakce na jeho bankovním účtu. 

„Během rozhovoru využívá moment překvapení, noční hodinu a obavu klienta, že přichází o finanční prostředky. V rámci hovoru pachatel zjišťuje klíčové informace k bankovnímu účtu a přístup do elektronického bankovnictví,“ popisují vyšetřovatelé.

Když podvodník zjistil údaje k účtu, řekl klientovi, aby se na účet nepřihlašoval. A to z důvodu, že byl s vysokou pravděpodobností napaden. Jenže mezitím se sám připojil do mobilního bankovnictví a peníze vybral.

‚Cifršpióni‘

Finanční analytický úřad (FAÚ) již od roku 1996 plní funkci finanční zpravodajské jednotky České republiky a je součástí celosvětové sítě finančních zpravodajských jednotek. Po celou dobu své existence je hlavním gestorem opatření zaměřených na prevenci a boj proti praní peněz, financování terorismu a šíření zbraní hromadného ničení v České republice.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme