Podzemí ČR ukrývá zlato za 250 miliard. Ekonomové mluví o těžbě, ekologové jsou proti

Území dnešní České republiky je a vždy bylo velmi bohaté na zlato. Pod povrchem se nachází kolem 300 tun dosud nevyužívaného zlata. S tím, jak rostou na světových trzích ceny surovin, se začíná znovu mluvit o možném obnovení těžby. Především ekonomové jsou pro její obnovení, ekologové jsou proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Foto: Glendale Community College

Těžba zlata skončila v Česku roce 1994. Úvahy o obnovení přicházejí v době, kdy Evropa řeší, jak snížit surovinovou závislost na zbytku světa a jak se bránit růstu cen, protože právě vysoká poptávka po surovinách v rychle se rozvíjejících ekonomikách jako jsou Čína, Indie nebo Brazílie žene ceny nahoru.

Také finanční krize přispěla k tomu, že se cena zlata znásobila, za poslední dvacetiletí zhruba čtyřikrát na dnešních 33 tisíc korun za troyskou unci. Hospodářské noviny citují Pavla Kavinu z ministerstva průmyslu a obchodu, který říká, že cena je už tak vysoko, že má smysl o těžbě uvažovat.

Ekologické organizace proti jakékoli těžbě ale protestují. Česko je pod povrchem země bohaté na uhlí, uran, zlato a wolfram. Pouze uhlí a uran se v současné době těží, o zlato a wolfram jsou už léta tabu právě kvůli nesouhlasu veřejnosti a hlavně ekologů.

Argumenty pro obnovu těžby zlata jsou samozřejmě hlavně ekonomické. Pavel Kavina tvrdí, že investice do těžby a zpracování surovin působí prorůstově a vytvářejí další podnikatelské příležitosti, tedy i pracovní místa. Získané peníze by navíc výrazně pomohly rozpočtu.

Ekologové, například Jan Rovenský z Greenpeace, zase namítají, že by došlo k poškození vzácného životního prostředí. Zvláště, když se těžba vyplácí při použití nebezpečné kyanidové metody.

Zlato se dá teoreticky těžit v Česku v 15 ložiscích, 100 tun se nachází v Kašperských horách. V jejich podzemí se také vyskytuje wolfram, podle geologů je to vůbec největší ložisko ve střední Evropě.

Jaroslav Skalický, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme