Pohonné hmoty stále zlevňují. Benzin je v Česku nejlevnější za 11 měsíců, nafta od konce února

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál zlevnily. Benzin Natural 95 je tak nejlevnější za 11 měsíců, v uplynulém týdnu průměrná cena klesla o 26 haléřů na 36,14 koruny za litr. Průměrná cena nafty je nejnižší od konce února. Ve středu byla 37,69 Kč/l, o 17 haléřů nižší než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:17 29. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál zlevnily (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Benzin i nafta postupně zlevňují od druhé poloviny října, kdy byla průměrná cena Naturalu 95 téměř 43 Kč/l a u dieselu nad 47,30 Kč/l. Natural 95 je tak nyní už jen o osm haléřů na litru dražší než před rokem, za naftu ovšem tehdy motoristé platili o 2,63 Kč méně.

Ceny pohonných hmot výrazně klesají. Benzin už stojí méně než před válkou na Ukrajině

Číst článek

Za mediánovou mzdu si aktuálně řidiči koupí více pohonných hmot než v období od roku 2016 do konce roku 2019, uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nafta i benzin pokračovaly v uplynulém týdnu v dalším zlevňování, jeho tempo však postupně zpomaluje, řekl ČTK analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Ve třech z posledních sedmi dnů pohonné hmoty dokonce zdražily, podotkl. Příčinou pokračujícího pádu cen pohonných hmot byla podle něj silná koruna, která tlumí negativní vývoj na trzích.

Analytik XTB Jiří Tyleček v dalších dnech nečeká výrazné pohyby cen benzinu a nafty na čerpacích stanicích, nicméně by mohl převážit mírný vzestup, který bude reagovat na vyšší ceny ropy i velkoobchodní ceny paliv.

Koruna se v posledních týdnech stabilizovala a na nákupní ceny paliv v Rotterdamu tedy nemá výrazný dopad. Největším rizikem růstu cen paliv je nyní pokles exportů ropy z Ruska. Bude záležet na tom, zda se dalším producentům podaří tento výpadek nahradit, dodal.

Přibývá krádeží nafty. Častým cílem zlodějů jsou traktory, kombajny a stroje na stavbách

Číst článek

Nejlevněji je na Karlovarsku

Nejlevnější benzin v současnosti natankují řidiči v Karlovarském kraji, kde je litr Naturalu 95 v průměru za 35,51 Kč. Nafta stojí nejméně v Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 37,27 Kč.

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr Naturalu 95 stojí průměrně 37,37 Kč. Nafta se v hlavním městě tankuje v průměru za 38,78 Kč/l.

V končícím roce ceny pohonných hmot v Česku vystoupaly na historická maxima, vliv na to měl i ruský vojenský vpád na Ukrajinu.

Natural 95 byl nejdražší na přelomu července a srpna, kdy se jeho průměrná cena blížila 48 Kč/l. Cena nafty se dostala na maximum v polovině března, kdy litr stál v průměru téměř 49,60 Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme