Pohonné hmoty dál zdražují, ceny jsou rekordní

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu pokračovaly v růstu a dostaly se na nové rekordní hodnoty. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 35,44 koruny za litr, cena nafty vzrostla o 21 haléřů na 36,01 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot (ilustrační foto)

Tankování pohonných hmot (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška

Ceny pohonných hmot jsou nejdražší v historii a překonávají historická maxima z léta 2008. Způsobuje to drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru.

Svou roli hraje podle politického geografa Michaela Romancova i politická nestabilita.

„Stouplo výrazným způsobem napětí v Perském zálivu, respektive v Hormuzské úžině, což je jediná cesta, kudy se dá ropa či její podstatná část exportovat na světové trhy. Jakékoliv napětí na těchto citlivých komunikacích potom vede k tomu, že trhy začnou znervózňovat a to vede k tomu, že stoupá i cena,“ uvedl Romancov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na důvody růstu cen pohonných hmot se Radiožurnál ptal ve Stalo se dnes politického geografa Michaela Romancova

Dalším současným problémem je situace v Nigérii. Od začátku roku tam probíhají nepokoje, protože vláda zrušila dotaci na pohonné hmoty. Jejich cena tak stoupla okamžitě o 100 procent. Nigérie také patří mezi největší producenty ropy a trh Evropské unie zásobuje z pěti procent.

Výpadky z těchto dvou regionů dohromady by mohly být katastrofální pro světový průmysl. Nejistota na trzích tak má za následek, že americká ropa se od začátku roku drží nad 100 dolary za barel, severomořský Brent dokonce nad 110 dolary.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme