Pohonné hmoty dál zlevňují, nafta je nejlevnější od začátku roku

Ceny pohonných hmot už sedmým týdnem klesají. Za litr nafty tak motoristé v průměru zaplatí 35,36 koruny, což je nejméně od začátku roku. Stejné množství nejprodávanějšího Naturalu 95 stojí průměrně 36,10 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která dané ceny dlouhodobě sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zlevňování podle analytika Petra Čermáka ze společnost Colosseum pomohl pokles cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a sílící koruna.

„V posledních týdnech jsme svědky růstu nervozity na finančních trzích, a investoři se začali díky tomu zbavovat i rizikových aktiv, jako jsou třeba akcie a komodity. Navíc se spolu s tím dostavilo i zpomalení globální ekonomiky, a díky tomu i obavy z poklesu poptávky po ropě. Kombinace těchto faktorů vedla k tomu, že ropa Brent propadla během několika týdnů z úrovní kolem 125 dolarů za barel až na 97 dolarů,“ vysvětlil Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody poklesu cen pohonných hmot vysvětloval v Ozvěnách dne Radiožurnálu analytik Petr Čermák

V následujících dnech očekává analytik u čerpacích stanic stagnaci či mírný pokles cen pohonných hmot. Zdražování by podle něj nemělo přijít ani během nadcházejících prázdnin.

„Co se týká dlouhodobějšího vývoje, bude záležet na tom, jak se zachovají centrální banky ve světě, a především také na vývoji evropské krize. Nicméně pokud se situace nějak dramaticky nezmění, tak by měl být vývoj pro motoristy příznivý,“ domnívá se Čermák.

Při zahraničních cestách nyní čeští motoristé ušetří v Polsku, kde jsou pohonné hmoty v průměru o zhruba tři koruny levnější než v Česku. Ze sousedních zemí je nejdražší Německo, kde litr benzinu stojí téměř 40 korun.

„Pokud se podíváme na celou eurozónu, tak zjistíme, že nejlevněji je v Bulharsku, kde natankují motoristé jeden litr benzinu až o pět korun a 70 haléřů levněji. Naopak v Itálii si budou muset připlatit až o osm korun a 40 haléřů více,“ doplnil analytik.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme