Pohonné hmoty ještě podraží, ne však hned, říká analytik

Ceny benzínu a nafty se neustále šplhají nahoru. Nejprodávanější Natural podražil minulý týden o jednu korunu a deset haléřů na 32,70 za litr, čímž překonal pětiletý rekord. Za litr nafty zaplatíte bez mála 32 korun. Odborníci očekávají ještě další růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Fotobanka stock.xchng

Důvodů je podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky několik. „Samozřejmě oslabování české měny a razantní růst americké ropy, jehož hlavním důvodem je očekávání růstu americké ekonomiky.“

„Také tužší zima v Evropě a průměrný odhad zimy v Americe, která zvedá poptávku po topných olejích, a také velký nákupní apetit hedgeových fondů, které spekulují o jejím růstu nebo poklesu,“ vyjmenovává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka rozebírá v pořadu Stalo se dnes důvody růstu cen pohonných hmot

Procházka připouští jisté podobnosti se situací po hurikánu Katrina v roce 2005, kdy rostly ceny pohonných hmot spíše z nervozity, že bude nedostatek, než ze skutečného nedostatku.

„V komentářích čerpadlářů se objevují spekulace, že si budou muset půjčit ze státních hmotných rezerv, že rafinerie v Litvínově nefunguje, ale je to spíše pocit, že bude nedostatek, který vyvolává zvyšování cen,“ tvrdí.

Tendence k dalšímu růstu se podle Procházky dají vysledovat z výroků OPEC, která dlouho říkala, že optimální cena je 80-90 dolarů za barel. „Dnes už jí nevadí 100 dolarů za barel. Banka Goldman-Sachs dokonce oznámila pro příští rok cenu 100-110 dolarů za barel.“

Navzdory těmto vyhlídkám by se v dohledné době ceny nahoru šplhat již neměly. „Na D1 se aktuálně ceny za litr pohybují okolo 37 korun, tam ta nervozita je znát. Naopak ve světě se cena pořád pohybuje na 89-90 dolarech za barel, česká měna je také stabilní, takže rozhodně by ceny neměly oproti minulému týdnu růst,“ uklidňuje Procházka obavy řidičů.

Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme