Pohonné hmoty mohou zdražit až o dvě koruny za litr

Benzin a nafta zřejmě podraží víc, než se původně předpokládalo. Odhaduje to Společenství čerpacích stanic. Důvodem jsou kromě vyšší spotřební daně a DPH i ceny surovin na velkoobchodních trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Původně měly ceny pohonných hmot vzrůst nejvýše o korunu a padesát haléřů za litr. Kvůli rostoucím cenám surovin na mezinárodních trzích ale řidiči zaplatí o něco více.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny pohonných hmot mohou vzrůst až o dvě koruny za litr

"V průběhu příštího týdne by cena mohla vzrůst u nafty možná přes dvě koruny, u benzínu téměř o dvě koruny," řekl Radiožurnálu Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic.

Svou roli ale podle něj bude hrát také konkurenční boj. "Záleží na tom, kdo má jak velké zásoby a kdo se jak pohrne do zdražování, protože musí koukat na to, co dělá konkurence. Když zdraží sám, tak bude mít problém prodávat. Ale za zhruba čtyři dny by mohly být ceny všude vyšší," doplnil Indráček.

Vliv má i slabá koruna

Pro řidiče je razantnější zdražení pohonných hmot novinkou, ale ekonomové na něj upozorňovali už ke konci minulého roku. To už se totiž ceny surovin na mezinárodních trzích začaly zvyšovat.

Navíc koruna už tehdy měla a stále má vůči dolaru nízkou hodnotu, což se podle Štěpána Pírka ze společnosti Coloseum na konečné ceně také projeví.

"Na velkoobchodních trzích s benzínem a naftou v Rotterdamu došlo k určitému zdražení surovin a koruna je stále relativně slabá proti dolaru, takže veškeré vlivy, jak daně, tak kurz koruny, tak ceny na velkoobchodních trzích, jsou spíše nepříznivé. Proto po Novém roce lze čekat výraznější zdražení," potvrdil Pírko.

Spotřební daň vzrostla po novém roce o korunu, DPH o jedno procento. Stát chce vyššími odvody lépe zvládnout rekordní schodek státního rozpočtu, který pro tento rok dosahuje 163 miliard korun.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme