Pohonné hmoty můžou ještě zdražit, na vině je slabá koruna

Benzín a nafta v příštích dnech zřejmě ještě dál podraží. Už teď se přitom ceny pohonných hmot drží blízko svých historických maxim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzinová pumpa, ilustrační foto.

Benzinová pumpa, ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

Podle údajů společnosti CCS zdražila nafta v tomto týdnu až na 35,62 haléře za litr a tento trend by měl pokračovat.

„Bohužel se dá očekávat, že i v tom týdnu příštím se ještě trošku zvýší. To znamená, že nafta se může přiblížit k těm hodnotám 36 korun za litr, a co se týče Naturalu 95, tam to může být výraznější skok přes 35 korun za litr,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další vývoj cen pohonných hmot zjišťoval Tomáš Medek

Za rostoucími cenami pohonných hmot je hlavně oslabující kurz koruny k dolaru, který se pomalu blíží k hranici 20 Kč. Pozitivně naopak působí klesající velkoobchodní ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu.

Petr Čermák z makléřské firmy Colosseum tak výrazné zdražení nečeká: „Ceny pohonných hmot v Rotterdamu mírně poklesly, průměrné ceny poklesly. Koruna dále oslabuje, ale to oslabení je právě vyrovnáno poklesem průměrných cen v Rotterdamu. Proto není žádný důvod pro nějaký další dramatický růst cen v České republice.“

O dalším vývoji na trhu s ropou a pohonnými hmotami podle něj rozhodne hlavně to jak se eurozona vypořádá s dluhovou krizí.

„Bude zcela zásadní, jakým způsobem zareagují v následujících týdnech vlády jednotlivých zemí a také jakým způsobem zareagují centrální banky. Toto jsou makroekonomické faktory, které jsou schopné opravdu během chvíle úplně změnit situaci na světových trzích,“ upozorňuje Čermák.

Tomáš Medek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme