Pohonné hmoty tento týden zlevnily. Cena nafty je nejnižší od začátku roku

Pohonné hmoty zlevňují. Cena nafty je nejnižší od začátku roku. Pokračující příznivý trend dnes potvrdil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle statistického úřadu se během tohoto týdne snížila cena nafty v průměru o 30 haléřů na 35,54 koruny za litr. Nejžádanější benzin Natural 95 zlevnil o 32 haléřů na průměrných 36,18 koruny za litr.

Ještě výraznější snížení je u bezolovnatého benzinu Special 91. Ten se prodával o 42 haléře levněji, tedy za průměrných 35 korun a 74 haléře. Litr plynu LPG byl v průměru za 17 korun a 87 haléřů, tedy o tři haléře levnější.

Hlavním důvodem je pokles cen ropy na světových trzích. Tento týden došlo k celkem radikálnímu snížení.

Například americká ropa WTI se včera propadla o téměř 4,5 procenta na 78 dolarů a 20 centů za barel. Což byl nejprudší propad od prosince loňského roku.

Důvodů je několik. V první řadě jsou to obavy investorů ze zpomalující ekonomiky v Evropě, Americe, ale i v Asii - to znamená, že bude menší potřeba nafty i pohonných hmot.

Obchodníci byli také zklamaní ze středečního zasedání americké centrální banky. Ta totiž nepřijala žádná opatření, která by více pomohla nastartovat hospodářský růst.

K tomu se tento týden přidávají velice slabé indexy očekávání manažerů, podnikatelů ale i indexů průmyslové aktivity z Evropy a z Číny. Kromě toho rostou zásoby ropy ve Spojených státech.

A v Česku se také projevil silnější kurz koruny. Tento vliv ale zřejmě v příštích týden zmizí. I když podle předpokladů analytiků by mohly pohonné hmoty mírně zlevnit i příští týden.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme