Pohonné hmoty v Česku za poslední tři týdny nepatrně zlevnily

Už třetí týden může řidiče těšit pohled na ceníky u čerpacích stanic. Pohonné hmoty totiž dále zlevňují. Za posledních sedm dní klesla cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 o dvacet haléřů na průměrných 37 korun a 35 haléřů za litr a průměrná cena motorové nafty klesla o 12 haléřů na 36 korun a 62 haléřů. Dnes o tom informoval Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena nafty a benzínu se na Vysočině pohybuje okolo třiceti sedmi korun

Cena nafty a benzínu se na Vysočině pohybuje okolo třiceti sedmi korun | Foto: Lucie Maxová

Pohonné hmoty zlevňují díky padajícím cenám ropy a téměř všech ostatních komodit. Na finančních trzích panuje nervozita.

„Evropská ropa Brent klesla už od počátku května o 11 procent a cena ropy je také hlavní složkou cen paliv v Rotterdamu. Ty se také vydaly dolů, takže Česká republika může nakupovat levněji,“ říká analytik společnosti X Trade Brokers Jiří Tyleček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zlevňování pohonných hmot mluvil ve Světě o druhé analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček

Podle něj jsou další poklesy pravděpodobné, protože nervozita na trzích bude ještě nějakou dobu pokračovat. Pokud nebudou klesat, budou alespoň stagnovat. Pod 35 korun za litr se ale zřejmě nedostanou.

„To už by byl skutečně výrazný pokles a dal by se očekávat jen v případě nějakých velkých hospodářských problémů, například pokud by Řecko vystoupilo z eurozóny nebo pokud by byly problémy v Číně, které by výrazně mohly srazit ceny ropy. Poté by se mohly upravit ceny paliv, ale to by skutečně potřebovalo ještě nějaký další impuls k poklesu právě pod tuto hladinu,“ myslí si Tyleček.

I když od počátku května cena za ropu klesla o 11 procent, u benzinových čerpadel to motoristé nijak nepocítili.

„Cena ropy je zahrnuta v ceně paliv pouze jednou třetinou. Polovinu ceny tvoří daně. Takže i když cena ropy takhle výrazně klesne, tak právě daně, které platíme, znemožňují výraznější pokles,“ vysvětluje Tyleček.

Jisté ale je, že lidé kvůli zdražování začali méně jezdit automobilem.

„Existuje určitá analýza, která mluví o 40 korunách, ale to je spíš taková psychologická hranice. V prvních měsících letošního roku bylo vidět, když se cena paliv vyšplhala na historické rekordy, že se doprava snižuje, nicméně v řádu procent. Pouze pokud by cena vystoupala nad 40 korun, tak se dá očekávat, že pokles by byl více markantní,“ dodává Tyleček.

Nejdražší palivo v Evropě mají ve Skandinávii, kde se jezdí i za 45 až 50 korun za litr pohonných hmot. Naopak polští sousedé jezdí o korunu levněji.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme