Pohonné hmoty začaly v České republice zlevňovat

Výrazný pokles cen ropy z poslední doby se už začíná projevovat na českých čerpacích stanicích. Průměrná cena benzínu v Česku za poslední 4 dny klesla o 18 haléřů na 34,87 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty

Pohonné hmoty

Podle analytika Michala Roškanina ze serveru Petrol.cz se snížení ceny ropy plně promítne do levnějších pohonných hmot až v dalších dnech:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen pohonných hmot natáčel s analytiky Tomáš Medek

„Největší pokles velkoobchodních cen nastal až od včerejška, takže od včerejška pumpaři nebo velkoobchodníci nakupují pohonné hmoty o více než 60 haléřů levněji. Postupně se i toto promítne do totemových cen na čerpacích stanicích."

„Ceny by měly pokračovat v sestupu. Během dvou následujících týdnů by se mohly ceny pohonných hmot snížit o korunu, v tom nejoptimističtějším scénáři by to mohla být až koruna padesát,“ pokračuje Roškanin.

Jan Procházka z makléřské firmy Cyrrus dodává, kam by až ceny benzínu a nafty mohly klesnout, pokud se ropa udrží na současných úrovních kolem 100 dolarů za barel:

„Když si zadáme vstupní data, tedy jeden dolar za 17 korun, cenu ropy kolem 105 až 108 dolarů za barel, tak u nafty to vychází na 32,7 a u naturalu na 33,4 koruny. Pochopitelně je to jen model, cena ropy se vyvíjí, stejně jako americká měna. A úplně stěžejní je, jak se svět postaví k dluhové krizi, jestli se zpomalí ekonomiky, spotřeba a to nejen v Evropě a v USA, ale i v Číně, což by samozřejmě zaútočilo na cenu černého zlata, které by šlo dolů.“

Jak moc pohonné hmoty zlevní, ovlivní také vývoj marží čerpadlářů. „V současné době jsou čerpadlářské marže překvapivě nízko s ohledem na to, že probíhá motoristická sezóna. Bude hodně záležet, jestli se svými maržemi půjdou ještě níž,“ dodává Roškanin.

Tomáš Medek, Lucie Maňourová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme