Pohonné hmoty zlevnily, kvůli drahé ropě ale zase stoupnou

Dobrá zpráva pro motoristy je, že ceny pohonných hmot zase mírně klesly. Nejprodávanější benzín Natural zlevnil v průměru o 6 haléřů na 34 korun a 41 haléřů za litr. Stejné množství nafty koupíte za průměrných 33 korun a 72 haléřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice BSV

Čerpací stanice BSV | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Údaje shromáždila společnost CCS, která ceny sleduje dlouhodobě. Pravidlem přitom zůstává, že pohonné hmoty v létě většinou zdražují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Jan Čermák mluví o cenách pohonných hmot ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Ceny ropy klesaly do konce června. V posledních týdnech už jsme svědky obratu a korekce vzhůru a cena ropy roste. Bohužel, naše výpočty ukazují, že se to začne v průběhu následujících dnů již projevovat i u našich čerpacích stanic a dočkáme se pravděpodobně zdražení, které by se mohlo pohybovat až v řádu desetihaléřů,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Jan Čermák.

Dodal, že ceny pohonných hmot v nejbližších dnech porostou víc, než dosud poklesly. V ostatních evropských zemích se podle jeho slov může vývoj poněkud lišit, protože při stanovování cen hraje důležitou roli – kromě cen ropy – i měnový kurs, distribuční marže či daňová politika.

V posledních měsících je cena ropy podle Jana Čermáka velmi rozkolísaná a podle jeho názoru to tak zůstane i v následujících týdnech, což se projeví i u čerpacích stanic v České republice.

„Ceny se budou pohybovat v rámci nějakého širšího pásma a nahoru a dolů. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by ceny měly v nejbližších měsících vytrvale růst,“ upřesnil analytik.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme