Ceny pohřbů vzrostly o 12 procent. Lidé proto kupují méně svíček, květin nebo šetří na obřadech

Zdražování energií, pohonných hmot a materiálů se podepisuje i na cenách v pohřebnictví. Zdražují nejen rakve a náhrobky, ale rostou i ceny za obřad a pronájem obřadních síní. A tak lidé hledají, kde na posledním rozloučení ušetřit. Téma pro redaktorku Ivu Vokurkovou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

_d853165_191011-160830_zit.jpg

Celkem vyjde pohřeb o 12 procent dráž než loni (ilustrační foto) | Foto: David Růžička | Zdroj: Český rozhlas

Pronájem zdejších prostor – velké obřadní síně v pražském krematoriu Strašnice stál ještě loni 6 670 korun. Teď za něj pozůstalí zaplatí rovných osm tisíc. Kvůli rostoucím cenám dřeva a ostatních materiálů si lidé připlatí i za rakve, urny a náhrobky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny pohřbů vzrostly o 12 procent

„Myslím, že se ceny zvedly určitě aspoň o deset procent,“ říká Sabina Bělová z prodejny kamenictví v krematoriu Strašnice. „Od ledna jsme zdražovali už dvakrát,“ dodává. Lidé podle ní proto častěji volí levnější materiály, odkládají rekonstrukce starých hrobů anebo je vůbec neopravují, pokud nejsou v havarijním stavu.

Už během pandemie koronaviru výrazně zdražily květiny. Teď jejich cena povyskočila o dalších až deset procent, a to kvůli dražší vodě, elektřině a dopravě.

„Zákazník opravdu volí menší počet květin a svíček. Chodí stále – v sobotu a neděli máme spousty zákazníků – ale kupuje méně,“ říká vedoucí květinářství na Olšanských hřbitovech Marcela Čábelková.

‚Elektřinu si do pytle nedáte.‘ Zájem o uhlí i dřevo roste, lidé nakupují palivo na víc sezon dopředu

Číst článek

„Na svíčky jsou lidé také opatrní. Svíčky vylezly během roku aspoň o 40 procent (původní ceny, pozn. red.),“ vysvětluje.

Pohřby jsou o 12 procent dražší

Celkem vyjde pohřeb o 12 procent dráž než loni, říká předseda Sdružení pohřebnictví Ladislav Kopal, který sám jedno krematorium provozuje. „Nejvíc zdražuje plyn, potom se u pohřebních služeb promítá elektrická energie na mrazící zařízení a pak nafta a benzin,“ popisuje Kopal.

Myslí si, že bude hůř, až zdražování plynu zasáhne všechna krematoria. „Dá se říct, že polovina z nich má fixovanou cenu plynu. Takže také zdražila o zhruba deset procent, ale co nastane, až jim skončí fixace, to nikdo neví,“ dodává. Podle Kopala pak ceny za zpopelnění vzrostou z dnešních zhruba patnácti set korun na pět tisíc.

Zateplování, výměna oken, fotovoltaika. Nemocnice kvůli zdražování energií hledají způsoby, jak ušetřit

Číst článek

Třeba organizaci Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy stojí plyn 4,5krát víc než loni. Zdražily ale jen o 12 procent a to díky dotaci pražského magistrátu. I tak ale lidé na pohřbech šetří, říká ředitel Martin Červený.

„Podle statistik, které máme k dispozici, klienti některé položky vynechávají a pravděpodobně si je nahrazují svépomocí – třeba květiny nebo řečníka. Může mluvit například někdo z rodiny. Nebo si místo živé hudby třeba objednají reprodukovanou,“ popisuje.

Podle Sdružení pohřebnictví také vzrostl počet pohřbů bez obřadu. Zatímco nejlevnější obřad vyjde na zhruba 33 tisíc, tzv. ekonomický pohřeb bez obřadu, který mimo jiné zahrnuje dopravu, kremační rakev, zpopelnění a výdej urny stojí zhruba třetinu. Pohřeb do země patří naopak mezi dražší varianty. 

Iva Vokurková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme