Pojištění odpovědnosti umožňuje určit při nehodě viníka i bez pomoci policie

Každoročně se v Česku stane přes čtyři tisíce nehod se zvěří a více než další dva tisíce nehod mívají na svědomí cyklisté. Šesti tisícům majitelům aut tak způsobí škodu někdo, kdo nemá povinné ručení. I takové případy se ale dají dobře vyřešit, pokud má viník sjednáno pojištění odpovědnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda na R4 - 17,5. kilometru směrem na Prahu

Dopravní nehoda na R4 - 17,5. kilometru směrem na Prahu | Foto: Pavel Pavlas

„Před auto mi vběhl pes, kterého jsem bohužel srazil. Policie následně vypátrala majitelku, která má pojištění odpovědnosti, ale než ji policie vyslechne a označí za viníka, nevím, jak nechat auto opravit a kdo mi to zaplatí,“ tak zní jeden z mnoha příběhů.

Poškozený řidič nechce platit opravu z havarijní pojistky, protože má spoluúčast a navíc by mu pojišťovna zvýšila její cenu. Co v takovém případě dělat?

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byla Marcela Machová z České asociace pojišťoven

„Obecně se dá říct, že v pojištění odpovědnosti není úplně nezbytné, aby viníka nebo přesněji odpovědnou osobu určila policie. Poškozený v ideálním případě může sám i bez policie prokázat své nároky. Nedá se ale úplně konkrétně poradit, jak to má udělat, protože každý případ je jiný,“ říká Marcela Machová z České asociace pojišťoven.

Jmenuje proto ty nejobecnější zásady, která je třeba vždy dodržet: „Popis průběhu škodné události musí korespondovat s podobou toho poškození. Nesmí existovat nějaká protichůdná tvrzení, která by byla v rozporu s tím, co říká poškozený. Je dobré svá tvrzení podpořit třeba vhodnou fotodokumentací a svědeckou výpovědí, pokud je to možné.“

Tím nejdůležitějším ale podle Machové to, aby odpovědná osoba s poškozeným spolupracovala. „V tomto případě jde o majitelku psa. Ta si musí sama pro sebe říct, ano, můj pes to způsobil, a musí tuto škodu nahlásit svému pojistiteli,“ uzavírá Marcela Machová.

Petr Jansa, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme