Pojištění pohřbu nabízí v Česku další pojišťovna. Podmínkou je věk přes 50 let

Do Česka přichází další pojišťovna, která se zaměřuje mimo jiné i na pohřby. Nabízí rizikové životní pojistky třeba pro případ smrtelné autonehody nebo úrazu. Lidé starší padesáti let tak můžou předejít situaci, kdy by za ně pohřeb museli platit jejich blízcí. Právě v byznysu kolem pohřbů podniká stále více firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob. Ilustrační foto

Hrob. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, Mattox

Pojistku na pohřeb si v Česku sjednaly už tisíce klientů, hlavně žen. Často totiž okolo sebe nemají nikoho, kdo by se o pohřeb postaral, nebo jen nechtějí nechat výdaje na svých blízkých.

Na internetu se už objevily i reklamní spoty, které klienty na pojistky lákají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další pojišťovna v Česku nabízí pojištění pohřbu. Téma pro Zuzanu Švejdovou

Princip pojistky je stejný jako u ostatních pojištění, s tím rozdílem, že se sjednává na dobu neurčitou a končí úmrtím pojištěného. Podmínkou je i věk - klientovi musí být víc než 50 let. V přepočtu vyjde pojistka zhruba na 10 korun za den.

Na smuteční obřad si lidé můžou během života i spořit. Pohřeb je navíc možné objednat i několik let dopředu přímo v pohřební službě. Potvrzuje to předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl.

„Je to takový předúčet na pohřeb. Uděláte si celé aranžmá pohřbu, vyberete si rakev, sjednáte si parte, co tam bude napsáno, necháte si tam i oblečení. Jakmile se pohřební služba dozví o úmrtí klienta, tak okamžitě vyjede a jedná už podle poslední vůle.“

Ve vyspělé Evropě je pojištění pohřbu běžnou věcí

Za pohřeb s obřadem lidé v průměru zaplatí zhruba 25 tisíc korun, cena bez obřadu, tedy kremace, stojí o deset tisíc méně. I to je jeden z důvodů, proč Češi obřad vynechávají. Ceny v zahraničí jsou přitom i několikanásobně vyšší.

„Česká republika je v mnoha ohledech specifická. Jsme jednička v pohřbech bez obřadu, to neexistuje nikde v Evropě. Pohřeb mimo naši republiku směrem do vyspělé Evropy stojí 4000 až 10 000 eur. Proto tam lidi jsou všichni pojištění,“ dodává Jaroslav Mangl.

Byznys okolo pohřebnictví přitom neustále roste. Jen v Česku působí kolem čtyř stovek pohřebních služeb. Každoročně se tu protočí zhruba dvě a půl miliardy korun. Na pohřebnictví navazují ale i další profese, jako jsou kameníci, truhláři, květináři, švadleny, restaurace nebo třeba výrobci dezinfekcí.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme