České pojišťovny vybraly loni na pojistném přes 129 miliard korun. Trh vzrostl téměř o pět procent

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v roce 2018 na pojistném 129,3 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 procenta více. Životní pojištění stouplo o 0,6 procenta, neživotní pojištění o 7,2 procenta. Ve středu to uvedla Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Předloni trh vzrostl o 3,8 procenta na 123,4 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonehoda (ilustrační foto)

Autonehoda (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Trh meziročně narostl především díky růstu neživotního pojištění o výrazných téměř šest miliard korun. Neživotní pojištění dosáhlo 85,4 miliardy korun, růst o 7,2 procenta překonává 5,9procentní růst v neživotním pojištění v roce 2017,“ komentoval výsledky pojistný analytik asociace Jaroslav Urban. Životní pojištění podle něj stále roste velmi mírným tempem na 43,93 miliardy korun.

Praha odškodní zraněné po pádu trojské lávky. ‚Je to o morální satisfakci,‘ říká jedna z přeživších

Číst článek

Pokles životního pojištění u produktů s jednorázově placeným pojistným dále pokračuje, když jeho pojistné za celý rok 2018 je ve srovnání s rokem 2017 o 18 procent nižší. „U produktů s běžně placeným pojistným pokračuje další, byť stále velmi mírné, posilování. Konkrétně tento segment za rok 2018 rostl tempem o 1,1 procenta na 42,95 miliardy korun,“ dodal.

Pokles aktivních smluv

U životního pojištění stále klesá počet aktivních pojistných smluv. Ve srovnání s rokem 2017 je jejich počet o 89 tisíc nižší, když jich koncem roku bylo aktivních 5,29 milionu. Počet nově uzavíraných smluv běžně placeného životního pojištění se meziročně výrazně nezměnil, když v roce 2018 klienti uzavřeli 523 tisíc nových smluv s pojistným 5,56 miliardy korun.

Proti situaci v letech 2011 a 2012, kdy bylo za rok uzavřených asi 900 tisíc nových smluv životního pojištění a zároveň jeden milion jich byl ukončen, tak nyní za 2018 bylo uzavřeno jen 523 tisíc smluv s běžně placeným pojistným a počty ukončených smluv klesly na 600 tisíc.

České pojišťovny a banky by ekonomické riziko ustály, ukázaly zátěžové testy

Číst článek

Ve srovnání s rokem 2017 počet smluv nového obchodu poklesl o jedno procento, zatímco počet ukončených smluv se dále snížil o devět procent.

Havarijní pojištění roste

V neživotním pojištění povinné ručení posílilo o 6,8 procenta, kdy tento růst částečně překonává 3,9procentní růst počtu pojistných smluv. Nicméně průměrná škoda v tomto odvětví roste stále rychlejším tempem (o sedm procent) než průměrné pojistné (o tři procenta).

Havarijní pojištění si udržuje vysoké tempo růstu (10,3 procenta proti 8,4 procenta v roce 2017). Tento pokračující výrazný růst je daný navyšujícím se počtem havarijně pojištěných vozidel.

Podnikatelská pojištění v roce 2018 potvrdila solidní nárůst o 4,9 procenta, což díky příznivé kondici české ekonomiky představuje srovnatelný výsledek s růstem 5,4 procenta dosaženým v roce 2017. Nově sledovaná skupina retailového majetkového a odpovědnostního pojištění dosáhla pojistného 11,7 miliardy korun a proti roku 2017 posílila o 5,6 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme