Pojištění půjček východoevropských zemí je poprvé nižší než v západní Evropě

Investoři věří regionu střední a východní Evropy více než Evropě západní. Naznačuje to alespoň cena pojištění dluhopisů pro případ, že země nebude schopna splácet své závazky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Cena pojištění dluhu je v případě patnáctky středo a východoevropských zemí poprvé v historii nižší, než je tomu v případě západoevropské skupiny. Do té přitom vedle zadluženého Řecka patří například i Francie nebo Německo. S odvoláním na analýzu statistik společnosti Markit o tom informuje agentura Bloomberg.

Jak na Rádiu Česko uvedl ekonom Citibank Jaromír Šindel, v současné době je zřetelný nárůst cen pojištění v případě Řecka, Španělska či Portugalska. Vývoj je podle něj po jednání evropského summitu v prosinci relativně stabilizovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

ekonomika.mp3

„Ovšem lze čekat, že během prvního čtvrtletí dojde k dalšímu pnutí na tomto trhu a zároveň negativní vývoj na úrocích na vládním dluhu zemí, které se potýkají s fiskálními problémy. Hovořím primárně o Portugalsku a Španělsku.

Zda v případě, když trh opět ovládnou obavy o budoucnost Portugalska a dalších zemí, zasáhnou tyto i střed a východ Evropy, bude podle ekonoma záležet na dvou faktorech.

„Jedním z nich je samotná krize západní Evropy v zemích eurozóny, které mají tyto problémy. Ovšem během prosince, kdy výrazně rostly ceny pojištění i úrokové sazby na vládní dluh Španělska či Portugalska, tomu tak příliš nebylo,“ uvedl.

Vlády musí udržet relativně silnou fiskální konsolidaci

Výraznou roli ale sehrávají podle něj i kroky samotných vlád v rámci střední a východní Evropy. „A tudíž, abychom si udrželi současnou relativně pozitivní úroveň, musí tyto vlády udržet relativně silnou fiskální konsolidaci a snažit se jít cestou jakou jde střed eurozóny, tedy Německo a snažit se ho předčit,“ přiblížil.

Jedním z možných východisek z krize, kdy může současná a případně i budoucí pozice střední a východní Evropy na dluhopisových trzích pomoci regionu, je podle něj zlevnění a dostupnost půjček.

„Jelikož investoři si uvědomí, že nejenom státy eurozóny jsou jeden blok, ale musí diverzifikovat. A potom bude snadnější vidět mnohem menší rozdíly mezi problematickými zeměmi eurozóny a zeměmi střední a východní Evropy. Investoři, kteří bezhlavě dříve investovali do dluhopisů v současné době problematických zemí eurozóny se mohou spíše obrátit na region zemí střední a východní Evropy,“ uvedl

Zároveň ale upozornil, že je to také podmíněno tím, že vlády budou pokračovat ve fiskální konsolidaci, kterou podle něj vidíme v České republice, nebo která se objevuje na Slovensku. „Například Polsko čeká až na nové volby, což je z tohoto hlediska problematické,“ dodal.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme