Pojistky na majetek podraží o desítky procent

O několik desítek procent se kvůli povodním zdraží v příštím roce majetkové pojištění. Shodují se na tom všechny pojišťovny, které působí na našem trhu. Odhady škod, které na pojištěném majetku v srpnu způsobila velká voda, se vyšplhaly na 33 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Zajistitelé samotných pojišťoven na to reagovali zdražením svých služeb, a to se přenáší na ceny pojistek, tvrdí náměstek ředitele České pojišťovny Jan Ježdík. Ta nyní připravuje až 20 procentní zdražení nově uzavíraných občanských majetkových pojištění, která zahrnují rizika povodní a záplav.

"I my si kupujeme vlastně jakési pojištění na mezinárodním zajišťovacím trhu, a protože ty škody, které platili naši zajistitelé, jsou hodně velké a to riziko, které tady je, vyhodnocují jako velké, tedy je potřeba na krytí tohoto rizika vybírat více peněz," uvedl Ježdík.

Zdražení se promítne jak v nově uzavíraných pojistkách, které už budou zahrnovat i rizika povodní a záplav, tak i ve starých v případě, že jejich cena tato rizika nekryje. U zhruba 100 tisíc pojistek uzavřených před rokem 1990, u nichž roční cena pojištění nemovitosti činí 200 až 300 korun, bude zdražení ještě vyšší. U České pojišťovny má pojistku 60 až 70 procent všech domácností v zemi.

Podobné zvýšení cen majetkového pojištění chystá i většina ostatních velkých pojišťoven. Například Kooperativa a IPB Pojišťovna plánují 20 procentní zdražení, Allianz zvýší sazby u privátního pojištění domů a domácností v průměru o 25 až 30 procent.

"Vše ještě závisí na konkrétním jednání s nadnárodními zajistiteli," říká o zdražení pojistek ředitel komunikace Kooperativy Martin Diviš. "Předběžný odhad se může pohybovat v několika desítkách procent. A pojišťovny budou jistě velmi bedlivě posuzovat rizika, kde opravdu může dojít k záplavám nebo povodním."

Nejbližší schůzka pojišťoven ze zemí, které v létě postihly povodně, s jejich zajistiteli se uskuteční ještě během října v Německu.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme