Pojistky žen a mužů se sjednotí. Vybraná pojištění mohou zdražit

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že nejpozději do 21. prosince 2012 musí být odstraněny rozdíly ve výši pojistného a pojistného plnění, které vyplývaly z využití pohlaví jako faktoru při jejich výpočtu. Jednotná cena může vést u vybraných pojištění ke zdražení. Vláda dnes změny v legislativě pojišťovnictví projedná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pojišťovny, loga

pojišťovny, loga | Foto: Eva Odstrčilová

„V pojišťovnictví se už nesmí používat rozdílnost pro pohlaví, pro stanovení výše pojistného plnění a musí se používat takzvané unisexové tabulky, které muže a ženy sjednocují do jednoho,“ vysvětluje Vladimír Přikryl z oddělení pojišťovnictví a penzijních produktů ministerstva financí.

Vláda dnes projedná změny v legislativě pojišťovnictví a penzijního připojištění se státním příspěvkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl Vladimír Přikryl z oddělení pojišťovnictví a penzijních produktů ministerstva financí

Na českém trhu se nyní používá pohlaví jako faktor pro stanovení pojistného především u životního pojištění, důchodového pojištění, pojištění nemoci a u některých úrazových pojištění.

Ženy se statisticky dožívají vyššího věku než muži. Pravděpodobnost, že pojištěný do určitého věku zemře, je vyšší u mužů než u žen. A na druhé straně při výplatě renty je u žen vyšší pravděpodobnost delší výplaty.

Dražší pojistné pro jednu skupinu se vyloučit nedá. „Riziko smrti je teď pro muže levnější a bude o něco dražší. Riziko doživotního důchodu bude zase výhodnější pro ženy, protože se bude používat jednotná tabulka,“ říká Přikryl.

Podle expertů se ženám zdraží rizikové pojištění o 40 až 80 procent.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme