Pojišťovna AIG vykázala nejvyšší čtvrtletní ztrátu v historii amerických firem

Americký pojišťovací gigant AIG vykázal kvůli finanční krizi za poslední loňské čtvrtletí ztrátu 62 miliard dolarů. To je v přepočtu 1,5 bilionu korun. Jde o největší čtvrtletní ztrátu v historii amerických firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo pojišťovny AIG v New Yorku

sídlo pojišťovny AIG v New Yorku | Zdroj: ČTK

AIG je ve ztrátě už pět kvartálů za sebou, za tu dobu přesáhl záporný výsledek firmy 100 miliard dolarů. Propad způsobily hlavně ztrátové investice do rizikových hypoték.

Pojišťovna si jen za loňský rok půjčila od státu 150 miliard dolarů. V noci na dnešek se dohodla s vládou na další finanční injekci, tentokrát ve výši 30 miliard dolarů.

"Pokud by americká vláda nechala tuto pojišťovnu padnout, znamenalo by to dominový efekt a velice nepříznivé důsledky pro řadu dalších finančních institucí," říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Americká vláda už v pojišťovně drží 80 procent a podle ekonomů se dá předpokládat, že kvůli dalším ztrátám se její podíl ještě zvýší.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme