Pojišťovna VIG zaznamenala mírný propad zisku, důvodem jsou povodně

Pojišťovna Vienna Insurance Group, jejíž akcie se obchodují i na pražské burze, zaznamenala ve druhém čtvrtletí propad čistého zisku o 27 procent na 86 milionů eur. Jak společnost informovala, důvodem jsou zejména červnové povodně a také nižší návratnosti investic. Mnozí analytici, kteří s těmito faktory počítali, očekávali zisk mírně vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Pojišťovna VIG na první pohled mírně zaostala za očekáváním části trhu - její zisk je nižší než se očekávalo. Podle makléře společnosti Fio Davida Brzka se ale nejedná o žádné výrazné překvapení.

"Zaostání na úrovni čistého zisku je pouze mírné. V podrobnějším pohledu do struktury výkazů na ostatních položkách to bylo v rámci očekávaných hodnot nejdůležitější úrovně. Celkově i ten výsledek před zdaněním je v rámci očekávání," řekl Brzek Rádiu Česko.

"Co bych vyzvedl v rámci kontextu našeho domácího trhu, tak velmi dobrou výkonnost v segmentu České republiky. VIG vlastní pojišťovnu Kooperativa, která předvedla opět velmi dobrý výsledek - stejně jako v prvním čtvrtletí," dodal makléř.

Asijské akcie posílily, optimismus se očekává i v Evropě

Podle čínských státem ovládaných médií Peking schválil nepřímou podporu domácí burzy, která se za dva týdny propadla o 20 procent a stáhla s sebou zbytek světa. Díky tomu dnes ráno Asie posiluje.

"Tato optimistická nálada, která byla částečně vidět už i na amerických trzích, které začínaly v červených číslech, ale nakonec se přetočily do plusu - se bude určitě přenášet do Evropy, a zisky se budou už dopoledne pohybovat minimálně kolem jednoho procenta," uvedl Pro Rádio Česko David Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s makléřem společnosti Fio Davidem Brzkem na Rádiu Česko

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme