Pojišťovny odhalují více podvodů. Razí nulovou toleranci

Pojistných podvodů v Česku přibývá. Vyplývá to z ankety, kterou mezi předními českými pojišťovnami udělala agentura ČTK. Podle ní počet pojistných podvodů letos zřejmě dosáhne rekordní úrovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detektiv

detektiv | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pojišťovny totiž sledují meziroční nárůst podvodů až o 10 procent. Vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman vidí za nárůstem 2 hlavní důvody:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nárůstu rozkrytých pojistných podvodů mluvil ve Světě o desáté vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman

„První je objektivní, a to je prostředí, důsledek ekonomické krize. A druhý, sekundární: pojišťovny se začaly výrazně zaměřovat na prošetřování podezřelých kauz a hledání úspor právě na pojistných plněních, které nelze vyplatit těm, kdo pojišťovny podvádějí.

Souboj o klienta podle jeho slov nyní vyžaduje i větší úsporu a eliminaci plýtvání. Pojišťovny přitom mluví až o 10procentním nárůstu pokusů o podvod.

„Pojistný podvod páchá především ten, kdo se dostane do příslušné situace a cítí příležitost se obohatit, a přitom nebýt dopaden,“ připomněl Bohman.

K typickým příkladům pojistných podvodů patří i nadále případy v pojištění motorových vozidel. „Fingované dopravní nehody nebo fingované odcizení vozidel, nebo navýšení poškození vozidel v opravně nebo na místě tvoří stále většinu.“

„Světová statistika říká, že 10 až 15 procent pojistného plnění je z pojišťoven vylákáno podvodně, troufnu si říci, že s tímto drží Češi krok a nezaostáváme za světem,“ konstatoval Bohman.

„V roce 2009 jsme odhalili pojistné podvody za 239 milionů, loni za 278 milionů a v letošním roce to bude na konci prosince jistě 320 milionů,“ předpověděl Ludvík Bohman z České pojišťovny.

Za trestný čin pojistného podvodu odsoudí české soudy ročně stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Nejvyšší je desetiletý trest.

Milan Kopp, Aleš Pitín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme