Pojišťovny zatím nevědí, zda po povodních zvýší cenu nových pojistek

Pojišťovny sčítají škody po povodních. Podle odhadů půjdou do miliard korun. Zatím se ale není jasné, jestli letošní velká voda ovlivní ceny nových pojistek. Jasněji budou mít pojišťovny poté, co vyčíslí náhradu škod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodňová mapa z webu České asociace pojišťoven pojišťoven.

Povodňová mapa z webu České asociace pojišťoven pojišťoven. | Foto: Česká asociace pojišťoven

„Podle předběžných odhadů by letošní povodně mohly mít za následek kolem tisícovky pojistných událostí za jednu miliardu korun,“ říká za Allianz pojišťovnu Václav Bálek a dodává, že většina hlášených škod je zatím ze Středočeského kraje.

Už před záplavami řada pojišťoven začala využívat podrobnější povodňové mapy. Někteří vlastníci na tom mohou i vydělat.

V minulosti podle Bálkových slov byly domy v bezprostřední blízkosti toků klasifikované jako kritické objekty a byly takřka nepojistitelné.

„Dneska ve vertikální rovině, která se k tomu dál přidává, najednou dojde k tomu, že dům je sice 50 metrů od řeky, ale je na třicetimetrovém svahu nad řekou, a v tu chvíli to má úplně jiný rozměr,“ vysvětluje Bálek.

Přehled lokalit rozdělených podle míry povodňového rizika najdete na stránkách České asociace pojišťoven www.cap.cz.

Některé pojišťovny ale bez ohledu na povodňové mapy používají jednoduchý metr. Koho velká voda vyplavila jednou, zaplatí dvojnásobek běžné částky. Po druhé povodni už pojišťovna takový objekt pojistit odmítá.

POVODNĚ ONLINE: Počet evakuovaných přesáhl 19 tisíc, Labe zaplavilo Střekov a dál stoupá

Číst článek

Martin Drtina, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme