Pokerové turnaje jsou v ČR populární. Některé jsou ale nelegální

Češi si oblíbili karetní hru poker a jsou v ní úspěšní. Prestižní turnaj European Poker Tour nedávno vyhrál první Čech v historii Jan Škampa. V poslední době u nás rychle přibývá pokerových turnajů. Ty se stále častěji hrají mimo půdu kasin, čímž se vyhýbají státní regulaci a neodvádějí daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kolik peněz lidé na neoficiálních pokerových turnajích prosázejí, nelze odhadnout, podle ministerstva financí jde ale o velké částky. Podle zástupce odboru státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí Petra Vrzáně navíc poker spadá jednoznačně do kategorie hazardních her. Ty by měly být soustředěny do regulovaných míst určeným pro hazard, tedy takzvaných kasín. Hra by pak také měla být odpovídajícím způsobem zpoplatněna.

Provozovatelé pokeru ale zákon o hazardu a loteriích obcházejí tím, že se hraje většinou mimo herny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzrůstající popularita pokeru v ČR. Téma pro zástupce odboru státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí Petra Vrzáně.

„Navíc v rámci karetního hazardu evidujeme termíny sázka nebo vklad, které podléhají rovněž zákonu o hazardních hrách a loteriích. Provozovatelé ale tyto termíny zaměňují za takzvané startovné a jsou zproštění povinných daňových odvodů,“ vysvětlil Vrzáň Rádiu Česko.

Podle něj už odboru státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi v minulosti některé podobné nelegální turnaje zastavil. Boj proti „černým hernám“ je ale veskrze složitý.

„Naše stanovisko jsme vyjádřili vůči ministerstvu vnitra, aby proti nelegálním turnajům zakročilo. Právě ministerstvo vnitra začalo například evidovat a monitorovat občanská sdružení, která mají za cíl pořádat pokerové turnaje. Většina z nich ale neuznává fakt, že podle českého zákona spadá poker do hazardních her a ne do sportu, tudíž je třeba z jeho provozu odvádět daně,“ uzavřel Vrzáň.

Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme