Evropa kvůli rozšíření koronaviru v pondělí zaznamenala největší pokles akcií od brexitu

Evropské akcie v pondělí kvůli obavám z koronaviru zažily nejprudší pokles od června 2016, kdy se Britové v referendu vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Pod tlak se dostaly zejména akcie v Itálii, kde od víkendu rychle přibývá nových případů nákazy koronavirem. Také akcie ve Spojených státech zahájily nový týden největším procentním poklesem za poslední dva roky.

Frankfurt/Londýn/Milán/New York (Aktualizováno: 22:50 24. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto)

Akciové trhy v Evropě zažily nejprudší pokles za čtyři roky | Foto: Fotobanka Pixabay

Panevropský akciový index STOXX 600 v pondělí klesl o 3,8 procenta na 411,86 bodu. Index italských akcií FTSE/MIB se propadl dokonce o 5,4 procenta na 23 427,19 bodu. Zájem je naopak o zlato a státní dluhopisy, hlavně americké a německé. Investory znervózňují nové případy nákazy mimo Čínu, vedle Itálie to je v Japonsku, Jižní Koreji nebo v Íránu.

Evropské akcie kvůli koronaviru prudce oslabují, zejména v Itálii. Roste zájem o zlato a státní dluhopisy

Číst článek

„Každý vidí, že pro ekonomiku to může být nová fáze poklesu. Už předtím to bylo přitom všechno dost křehké,“ poznamenal k propadu na burzách analytik Elwin de Groot z finančního ústavu Rabobank. „Může to být i další krok k recesi ve více zemích,“ dodal.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 klesl o 3,3 procenta na 7 156,83 bodu. Index DAX akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem se propadl o čtyři procenta na 13 035,24 bodu a index pařížské burzy CAC 40 ztratil 3,9 procenta na 5 791,87 bodu.

Kvůli obavám z pandemie se zvyšuje zájem o zlato, jehož cena se tak vyšplhala až na 1 688,66 dolaru za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), to znamená nejvýše od ledna 2013. Od začátku roku zlato zdražilo už o více než 10 procent. Cena zlata vyjádřená v českých korunách je na rekordu.

Itálie v pátek registrovala 14 nakažených novým typem koronaviru, do pondělí se ale jejich počet zvýšil na více než 220. Sedm lidí na onemocnění koronavirem zemřelo.

Nejprudší propad od referenda o brexitu v pondělí zažila také pražská burza. Index PX oslabil o 2,81 procenta na 1 058,69 bodu. Dostal se tak na nejnižší hodnotu od konce loňského října.

Pražská burza: Akciím CME pomohlo odkoupení Kellnerovou PPF, textilka Pegas Nonwovens se propadla

Číst článek

Nervozita zvyšuje zájem o státní dluhopisy vybraných zemí. Investoři po prodeji akcií přesouvají peníze například do zlata či německých státních dluhopisů. Výnos německého bondu se splatností 30 let se dostal do záporu, což znamená, že v negativním pásmu jsou už všechny německé státní dluhopisy napříč výnosovou křivkou.

Investoři jsou tedy ochotni tyto papíry kupovat i přesto, že při splatnosti dostanou méně peněz, než kolik za ně při nákupu zaplatili.

Pokles zaznamenaly i americké akcie

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden největším procentním poklesem za dva roky. Investoři přecházejí k bezpečnějším investicím, než jsou akcie. Děje se tak kvůli prudkému růstu počtu onemocnění novým koronavirem mimo Čínu, který vyvolal obavy, že koronavirus bude mít na globální růst mnohem vážnější dopad, než se doposud čekalo.

Index Dow Jones klesl o 1031,61 bodu, tedy 3,56 procenta, na 27 960,80 bodu. Širší index Standard & Poor's se snížil o 111,86 bodu neboli 3,35 procenta, na 3225,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 355,31 bodu čili 3,71 procenta, na 9221,28 bodu.

Největší propad zaznamenaly energetické a technologické společnosti. Akcie firmy Apple klesly v reakci na zprávu, že prodej chytrých telefonů v Číně se v lednu snížil o více než třetinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme