Americké akcie zaznamenaly nejhlubší propad od března. Dow Jonesův index klesl o sedm procent

Americké akcie ve čtvrtek zažily nejprudší propad od letošního března, a to kvůli poklesu nadějí na rychlé oživení ekonomiky po koronavirové krizi. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 6,9 procenta a uzavřel obchodování na 25.128,17 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 5,89 procenta na 3002,10 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 5,27 procenta na 9492,73 bodu.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šíření koronaviru otřáslo světovou ekonomikou, která zaznamenala největší propad od krize v roce 2008

Šíření koronaviru otřáslo světovou ekonomikou, která zaznamenala největší propad od krize v roce 2008 | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Americká centrální banka (Fed) ve středu odhadla, že ekonomika Spojených států v letošním roce v důsledku koronavirové krize klesne o 6,5 procenta. Investory navíc znepokojuje nebezpečí příchodu druhé vlny koronaviru, napsala agentura Reuters.

Fed ve středu rovněž předpověděl, že jeho základní úroková sazba zůstane minimálně do roku 2022 v blízkosti nuly. Banka zároveň slíbila, že bude pokračovat v nákupech dluhopisů v dosavadním tempu.

Podle analytika Josepha Sroky ze společnosti NovaPoint mohly tyto přísliby vyvolat u investorů dojem, že Fed má větší obavy ohledně tempa hospodářského oživení, než se předpokládalo.

Na devizovém trhu ve čtvrtek posilovaly japonský jen a švýcarský frank, tedy měny považované investory za bezpečné útočiště v období nejistoty. Jen se vůči americkému dolaru vyšplhal na měsíční maximum a frank dokonce na tříměsíční maximum.

Euro však vůči dolaru oslabilo, kolem 22.00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o 0,7 procenta 1,1293 USD.

Dow Jones Industrial Average drops 1,000 points bloom.bg/2MLHxWV

16:55 – 11. 06. 2020

144 306

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme