Pokles světových cen ropy řidiče zatím nepotěší

Ani začínající týden nepřinese mnoho radosti motoristům. Stačí jeden pohled na tankovací stojany čerpacích stanic a většina řidičů má po náladě. Průměrné ceny pohonných hmot jsou totiž stále rekordně vysoké. Nicméně světové ceny ropy se po delší době opět vrátily pod klíčovou hranici 40 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Stalo se tak díky příslibu Saúdské Arábie, že razantně zvýší těžbu, aby trhu pomohla od vysokých cen. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky ale nemůžeme čekat, že by se v horizontu dnů podobně snížila také cena benzínu a nafty.

"Ceny jsou silně nepružné směrem dolů a navíc pokles na komoditní burze byl po víkendovém jednání v Amsterdamu jen jednoprocentní. Organizace OPEC vychází celosvětovému nátlaku vstříc zvýšením své těžby, a z toho soudím, že se jedná jen o spekulativní bublinu, která splaskne. Spíše se ale jedná o týdny či měsíce," míní analytik.

Procházka nepočítá ani s tím, že by český kabinet snížil spotřební daň a stlačil tak dolů i maloobchodní cenu benzínu, podobně jako polská vláda. "Přineslo by to dodatečné náklady na přecenění, navíc naše vláda potřebuje lepit díry v rozpočtu a tímto krokem by šli politici sami proti sobě. Také by toho okamžitě zneužili majitelé čerpacích stanic a zvýšili své ziskové marže."

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme